Volledig scherm
Een transparante zonnecel van Solliance die in combinatie met een andere zonnecellen kan worden gebruikt. © Solliance

Solliance in Eindhoven breekt met partner record van flexibele zonnecel

EINDHOVEN - De nieuwste flexibele zonnecellen van Solliance in Eindhoven zetten bijna een kwart van het zonlicht om in elektriciteit. Het instituut voor de ontwikkeling van zonne-energie meldt dat het een nieuw record heeft gevestigd en dat de efficiëntie van de in Eindhoven samen met een partner ontwikkelde zonnecellen nu 23 procent is. 

Daarmee nadert het de efficiëntie van harde silicium zonnecellen die echter duurder zijn om te produceren en minder mogelijkheden bieden in het gebruik.

Amerikaanse partner

Solliance heeft het resultaat bereikt samen met de Amerikaanse partner MiaSolé Hi-Tech Corp. De twee halen het resultaat door twee technologieën voor flexibele zonnecellen te combineren. De twee types, Perovskiet en Cigs, worden op elkaar gemonteerd en omdat de Perovskiet cellen deels transparant zijn wekken beide elektriciteit op. Opgeteld krijgt de zonnecel dan de hoge efficiëntie. 

Met de flexibele zonnecellen gebaseerd op de Cigs technologie had de Amerikaanse partner al een rendement van 17,4 procent gehaald. Solliance heeft met Perovskiet technologie een rendement van 14,5 procent bereikt. Flexibele zonnecellen zijn te verwerken op niet vlakke oppervlakken, zoals dakpannen, wandmateriaal en geluidsschermen. 

 1. Renewi in Eindhoven wil van plastic uit oude koelkasten nieuwe koelkasten maken
  PREMIUM

  Renewi in Eindhoven wil van plastic uit oude koelkasten nieuwe koelkasten maken

  EINDHOVEN - Van Gansewinkel is in de regio nog steeds de bekende naam van het afvalbedrijf met het hoofdkantoor in Eindhoven. Het bedrijf, dat na de fusie met het Britse Shanks Renewi heet, is marktleider voor het inzamelen en hergebruiken van afval. Het Renewi bedrijf Coolrec houdt zich bezig met het recyclen van apparaten, zoals koelkasten, televisies en klein huishoudelijke apparaten, uit de afvalstroom van Renewi.
 1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

  Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

  De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’