Volledig scherm
Een transparante zonnecel van Solliance die in combinatie met een andere zonnecellen kan worden gebruikt. © Solliance

Solliance in Eindhoven breekt met partner record van flexibele zonnecel

EINDHOVEN - De nieuwste flexibele zonnecellen van Solliance in Eindhoven zetten bijna een kwart van het zonlicht om in elektriciteit. Het instituut voor de ontwikkeling van zonne-energie meldt dat het een nieuw record heeft gevestigd en dat de efficiëntie van de in Eindhoven samen met een partner ontwikkelde zonnecellen nu 23 procent is. 

Daarmee nadert het de efficiëntie van harde silicium zonnecellen die echter duurder zijn om te produceren en minder mogelijkheden bieden in het gebruik.

Amerikaanse partner

Solliance heeft het resultaat bereikt samen met de Amerikaanse partner MiaSolé Hi-Tech Corp. De twee halen het resultaat door twee technologieën voor flexibele zonnecellen te combineren. De twee types, Perovskiet en Cigs, worden op elkaar gemonteerd en omdat de Perovskiet cellen deels transparant zijn wekken beide elektriciteit op. Opgeteld krijgt de zonnecel dan de hoge efficiëntie. 

Met de flexibele zonnecellen gebaseerd op de Cigs technologie had de Amerikaanse partner al een rendement van 17,4 procent gehaald. Solliance heeft met Perovskiet technologie een rendement van 14,5 procent bereikt. Flexibele zonnecellen zijn te verwerken op niet vlakke oppervlakken, zoals dakpannen, wandmateriaal en geluidsschermen.