Een fietser rijdt op de experimentele Solarroad in Krommenie.
Volledig scherm
Een fietser rijdt op de experimentele Solarroad in Krommenie. © ANP

Solliance in Eindhoven leidt Europees project voor zonnecellen in de weg

EINDHOVEN - Zonnecellen in wegen, fietspaden, vangrails en geluidschermen. In het nieuwe Europese project Rolling Solar gaan de deelnemers, aangestuurde door Solliance in Eindhoven, ook proeven doen met flexibele zonnecellen. 

Het zogeheten Interreg project gaat drie jaar proeven doen en heeft daarvoor een budget van ruim 5,7 miljoen euro, waarvan de helft gefinancierd door de Europese Unie. Deelnemers zijn zo'n twintig bedrijven en tien wegbeheerders in Duitsland, Frankrijk, België en Nederland. De aansturing gebeurt door TNO en Solliance vanuit Eindhoven. 

Zonnecellen integreren

Het doel van Rolling Solar is lokale fabrikanten en bouw- en constructiebedrijven, zoals Solarge en Heijmans in Eindhoven, flexibele zonnecellen te laten integreren in wegen en voorzieningen langs de weg. Dit om energiewinning in de buurt van energieverbruik mogelijk te maken, zonder extra ruimte in beslag te nemen. 

Er zijn al proeven met harde silicium zonnecellen, bijvoorbeeld in een fietspad in Krommenie. Maar volgens programmamanager Ando Kuypers van Solliance zijn die nogal kwetsbaar. „Die moeten worden voorzien van een flinke beschermlaag om beschadiging te voorkomen. Met ons project Rolling Solar willen we dit soort proeven ook gaan doen met flexibele zonnecellen, zoals we die hier bij Solliance ontwikkelen. We willen met proefstroken van flexibele zonnecellen van zes meter uittesten of dat niet veel goedkoper kan. ”

Ando Kuypers bij een onderdeel van de machinelijn voor zonnecellen bij Solliance. Archieffoto.
Volledig scherm
Ando Kuypers bij een onderdeel van de machinelijn voor zonnecellen bij Solliance. Archieffoto. © Rene Manders

Volgens Kuypers, die zelf het projectvoorstel heeft gemaakt, is het de bedoeling dat na afloop de partijen dichtbij grootschalige toepassing zijn. „We willen aantonen dat flexibele zonnecellen in infrastructuur rendabel is. Daarnaast willen we ook de elektronica die erbij komt kijken uittesten en tot slot toetsen of de regelgeving moet worden aangepast om het allemaal mogelijk te maken.”

Bestaande proeven

Er staat een groot aantal proeven op de agenda, maar ook bestaande proeven met silicium zonnecellen worden meegenomen. „We gaan op een proefterrein nabij de Zuyd Hogeschool in Heerlen proefstroken neerleggen, waar dankzij een weerstation de relatie met de weersomstandigheden goed in beeld kan worden gebracht. In Genk in België leggen we proefstroken die we koppelen aan een groot gelijkstroomnetwerk dat daar ligt. Duitse partners gaan proeven doen met verschillende toplagen. Zo hopen we over drie jaar genoeg te weten om levensvatbare concepten voor zonne-energie in de infrastructuur te presenteren.”

  1. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
    PREMIUM
    Geldoorlog in Europa

    Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

    De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?