In Krommenie heeft TNO vorig jaar als proef zonnecellen in een wegdek verwerkt
Volledig scherm
In Krommenie heeft TNO vorig jaar als proef zonnecellen in een wegdek verwerkt © x

Solliance in Eindhoven maakt 'zonneweg' met Chinese partner

EINDHOVEN - Onderzoeksinstituut Solliance in Eindhoven gaat samen met Hanergy, de Chinese fabrikant van zonnecellen, flexibele zonnecellen produceren. Deze worden als eerste verwerkt in materiaal dat kan worden gebruikt voor de aanleg van wegen. Met financiële hulp van de provincie worden de eerste projecten in Waalwijk, Oirschot en Eindhoven gerealiseerd.

Hanergy en Solliance hebben daarover donderdag een overeenkomst ondertekend. Dat gebeurde op een technologiebeurs in Sjanghai in China in bijzijn van gedeputeerde Anne-Marie Spierings van de provincie Brabant en staatssecretaris van economische zaken Martijn van Dam. Onderdeel van de overeenkomst is dat Hanergy overweegt om in Nederland een fabriek voor flexibele zonnecellen te vestigen.

Volgens directeur Huib van den Heuvel van Solliance heeft partner TNO al ervaring met zonnecellen verwerkt in wegen. "Dat gaat tot nog toe om silicium zonnecellen. Hanergy heeft in 2013 een Amerikaanse fabriek voor flexibele zonnecellen overgenomen. Die technologie willen we combineren met die van ons om heel goedkope zonnefolie te krijgen die makkelijk is te verwerken in de wegenbouw."

Details
Volgens Van den Heuvel wil de provincie een deel van de financiering van 2 projecten voor zijn rekening nemen. "Dat is eind dit jaar al een snelfietspad tussen Waalwijk en Tilburg. Voor een tweede project wordt in Oirschot gekeken, maar daar is de financiering nog niet helemaal van rond. In Eindhoven vragen we ontwerpers een ontwerp te maken voor een plein met zonnecellen in het Emmakwartier. Tijdens de Dutch Technology Week maken we de details bekend."

Volgens Van den Heuvel biedt de samenwerking met de mensen van Hanergy grote kansen. "De combinatie van hun robuuste en goed presterende flexibele zonnecellen met de rol-op-rol productiemethode die wij hebben ontwikkeld is zeer veelbelovend."