Volledig scherm
Huub van den Broek en Arjen Vestjens van CQM wonnen een prijs voor hun project waarin ze de spoorwegen helpen met wiskundige formules defecten aan het spoor te zoeken. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Spoorinspectie CQM in Eindhoven wint Hendrik Lorentz prijs

EINDHOVEN - Het systeem van CQM in Eindhoven om de spoorinspectie in Nederland automatisch uit te voeren heeft dinsdag de Hendrik Lorentz prijs ontvangen. 

Dat is een prijs van wetenschapsorganisatie KHMW en wordt toegekend voor de beste innovatie met analyse van grote hoeveelheden data.

Met wiskunde automatiseren

CQM, dat met wiskundigen bedrijven helpt te automatiseren, heeft voor de spoorwegen een systeem ontwikkeld waarbij scheuren en slijtplekken op spoorstaven automatisch worden ontdekt. Tot voor kort moesten video-opnames van spoorstaven minutieus worden bekeken door mensen. 

De wiskundigen van CQM hebben de beelden van een groot aantal defecten met de beoordeling van deze mensen opgeslagen. Door toepassing van kunstmatige intelligentie konden computers daarvan leren om daarna met een grotere nauwkeurigheid dan mensen nieuwe gevallen van defecte sporen te ontdekken.

Prestigieuze prijs

Projectleider bij CQM Huub van den Broek zegt dat de Hendrik Lorentz Prijs één van de meest prestigieuze prijzen zijn voor datawetenschap. „Het verschijnsel deep learning is een hippe term geworden, maar nog weinig bedrijven brengen het in de praktijk. Het blijft nog vaak bij theorie en wij zijn er trots op dat we opnieuw hebben laten zien dat het toepassen van deze wetenschap in de praktijk echt tot tijd- en kostenbesparingen en in dit geval ook een toename van de veiligheid kan leiden.”