Volledig scherm
© Menno Boon

Techbedrijven Philips, ASML en VDL in top reputatielijst

EINDHOVEN - Met Philips op 1, ASML op 2 en VDL op plaats 5 van de reputatieranglijst 2019 heerst Brainport in de top van de ranking van het Reputation Institute Benelux. Philips is voor het twaalfde jaar op rij winnaar van de prestigieuze Reputation Award.  

De dominantie van de techbedrijven uit deze regio is overduidelijk in de top 5. Heineken is door ASML van de tweede plek gestoten naar plaats 4 achter Friesland Campina. Het Reputation Institute voert het onderzoek jaarlijks uit onder de top 30 van Nederlandse bedrijven. Gekeken wordt naar de prestaties van de bedrijven op emotionele aspecten (aanzien en vertrouwen) en rationele aspecten (producten en diensten, beleid). 

Vervolgens wordt bekeken hoe dit zich vertaalt in gedrag, zoals bereidheid om producten van het bedrijf te kopen of om er te werken. Philips, ASML en VDL scoren hoger dan het gemiddelde op alle onderdelen, zoals in leiderschap, innovatie en werkomgeving. Volgens Thomas McNeill, vice-president bij Reputation Institute, zijn het de bedrijven waar Nederlanders trots op zijn. Philips doordat het zich opnieuw heeft uitgevonden, ASML door de voortdurende groei en VDL Groep doordat het Siemens Hengelo heeft toegevoegd aan de familiebedrijvengroep. Dat alles draagt volgens het instituut bij aan het gevoel van vertrouwen.

Hoogste stijger in de ranglijst is DSM (van 25 naar 16) vanwege zijn innovatiekracht en hightech-producten. Het overall-beeld in Nederland is dat de tech-industrie domineert.

  1. Verhalenserie van het ED over de A67: ‘Dit is pure regiojournalistiek’
    Achter de schermen

    Verhalense­rie van het ED over de A67: ‘Dit is pure regiojour­na­lis­tiek’

    De snelweg A67 begon in 1963 als een enkelbaans weg tussen Veldhoven en Waalre. Anno 2020 is het een overbelaste en dichtgeslibde slagader tussen de Antwerpse haven en het Duitse Ruhrgebied. Met grote milieuproblemen en talloze ongelukken met veel betreurde slachtoffers. ,,Zijn we daarvoor immuun geworden?” vroeg onze fotograaf René Manders zich af. ,,Kunnen we daar in het Eindhovens Dagblad eens ruim aandacht aan besteden?”