Volledig scherm
Adeno virus (rose gekleurd), veroorzaker van onder meer luchtweginfecties, met microscoop van FEI Thermo Scientific 60.000 keer vergroot. © FEI

Thermo Fisher Scientific, moeder van FEI en Phenom in Eindhoven bezig met goed jaar

EINDHOVEN - Thermo Fisher Scientific, de Amerikaanse moeder van het vroegere FEI Company in Eindhoven, is bezig met een goed jaar. Het bedrijf heeft zijn verwachting bijgesteld en spreekt nu van een jaaromzet tussen de 25,34 miljard en 25,50 miljard dollar. Dat is een stijging van circa 5 procent. Eerder hield het bedrijf rekening met een ondergrens van 25,30 miljard dollar. 

Ten grondslag aan deze verhoging ligt een omzet 6,27 miljard dollar (5,64 miljard euro) in het vierde kwartaal, een stijging van 6 procent ten opzichte van 5,92 miljard dollar een jaar eerder. Ook de nettowinst zag het bedrijf flink stijgen naar 760 miljoen dollar (683 miljoen euro) tegen 709 miljoen dollar een jaar eerder.

Lagere groei Analytical Instruments

De groei van de divisie Analytical Instruments, waaronder de elektronenmicroscopen van FEI op industrieterrein Acht en van Phenom op Strijp-T vallen, was met 2 procent lager dan van het geheel. Dit segment, waar FEI en Phenom voor ongeveer een kwart aan bijdragen, zette in het derde kwartaal 1,36 miljard dollar (1,22 miljard euro) om, tegen 1,33 miljard een jaar eerder.

Topman Marc Casper noemt als een van de hoogtepunten in het kwartaal de introductie van de Eindhovense Thermo Scientific Krios G4 elektronenmicroscoop, die door zijn beperkte hoogte in cleanrooms zonder verhoogd plafond past. Dat dit kwartaal ook een nieuwe Phenom, een tafelmodel elektronenmicroscoop, werd gepresenteerd wordt niet genoemd in het kwartaalbericht.

Behalve Analytical Instruments, dat 21,7 procent aan de omzet bijdraagt, heeft Thermo Fisher Scientific de divisies Laboatory Products and Services (41,8 procent), Life Sciences Solutions (27,1 procent) en Special Diagnostics (14 procent). 

Momentum groei vasthouden

De gigantische leverancier van alle benodigdheden voor laboratoria (70.000 werknemers wereldwijd waarvan circa 800 in Eindhoven) heeft in het kwartaal een groot onderdeel van het farmaceutische bedrijf Glaxo Smith Kline in Ierland overgenomen. Volgens Casper hielp dit Thermo Fisher Scientific om het momentum van groei in het derde kwartaal vast te houden. „We hebben zowel aan de top als op de bodem van onze producten uitstekend gepresteerd. We hebben innovatieve nieuwe producten gelanceerd in onze divisie Analytical instruments als ook de andere segmenten.”