Volledig scherm
Het gebouw van Prodrive in Son. © Ton van de Meulenhof

Toeleverancier Prodrive in Son krijgt Europese lening van 50 miljoen

SON - De Europese Investeringsbank (EIB) verstrekt een lening van 50 miljoen euro aan Prodrive Technologies in Son. 

De Sonse hightech toeleverancier gaat het geld gebruiken voor onderzoek en ontwikkeling en innovatie en voor het uitbreiden van de productie en daarmee gepaard gaande groei. 

Prodrive, dat in december 2018 werd getroffen door een enorme brand, had vorig jaar een omzet van 218 miljoen euro. Het bedrijf maakt modules voor chipmachines en medische scanners van onder meer ASML en Philips, maar ook complete apparaten, zoals de slimme thermostaat Toon voor Eneco. Ook voor de auto-industrie en bedrijven in de energie-, infrastructuur-, industriële en medische markten levert Prodrive producten.

Duurzame ontwikkelingen

De EIB-lening is onder meer gericht op het bereiken van zogeheten Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. De financiering stelt Prodrive in staat om hiervoor de innovatie- en ontwikkel mogelijkheden uit te bouwen. Ook voor de ontwikkeling van elektrische voertuigen en laadpalen en het verbeteren van de energie-efficiëntie van zijn producten wil Prodrive de lening gebruiken.

De Europese lening is volgens topman Pieter Janssen een mijlpaal voor Prodrive en onderstreept deze zijn goede reputatie. „We zien de lening als een bevestiging van de impact van onze activiteiten op Europees niveau. Deze stap zal bijdragen aan de verdere ontwikkeling van onze technologieprogramma’s en productiecompetentie en daarmee bijdragen aan onze ambitieuze groei.”

De EIB-lening wordt ondersteund door het Europees Fonds voor Strategische Investeringen, het centrale fonds van het Investeringsplan voor Europa, beter bekend als het Junckerplan.

Eigendom van lidstaten EU

De Europese Investeringsbank (EIB) is een op de lange termijn georiënteerde bank in de Europese Unie die het eigendom is van de lidstaten. Het maakt langetermijnfinanciering beschikbaar voor investeringen vanuit de doelstelling om actief bij te dragen aan EU-beleidsdoelstellingen. Vorig jaar verstrekte de EIB 2,18 miljard euro aan projecten in Nederland.