Volledig scherm
© ANP XTRA

TomTom investeert in lab voor kunstmatige intelligentie voor zelfrijden van auto's

EINDHOVEN - Navigatiespecialist TomTom investeert in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie voor zelfrijdende auto's. TomTom, dat een grote vestiging heeft op de Eindhovense High Tech Campus, richt daarvoor een onderzoekslaboratorium op samen met de Universiteit van Amsterdam.

De samenwerking richt zich op het gebruik van kunstmatige intelligentie voor automatische herkenning van voorwerpen als verkeersborden en stoplichten. Computers wordt daarbij geleerd beelden van de voorwerpen op foto's en video's te herkennen.

Zelfrijdende auto's moeten zelfstandig een route kunnen vinden en zich veilig door het verkeer kunnen begeven. TomTom wil daarvoor 3D-routekaarten ontwikkelen. Cruciaal is dat de software ook leert om veranderingen van situaties te herkennen, zodat de auto’s aan de hand van actuele data accuraat kunnen rijden.

Het gezamenlijke onderzoekslaboratorium Atlas Lab wordt onderdeel van het nationale innovatiecentrum voor kunstmatige intelligentie ICAI. Dat is gevestigd op het Science Park in Amsterdam. De samenwerking geldt voor een periode van vijf jaar. Vijf studenten van de Amsterdamse universiteit worden ingezet voor de onderzoeksactiviteiten.

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.