Oprichter en oud-CEO van Uber geeft een speech tijdens een technologieconferentie in Laguna Beach, Californië.
Volledig scherm
Oprichter en oud-CEO van Uber geeft een speech tijdens een technologieconferentie in Laguna Beach, Californië. © AFP

'Topman Uber stapt onder grote druk op'

Uber-topman Travis Kalanick is gisteren opgestapt als hoogste baas bij het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app. Zijn positie zou onhoudbaar zijn geworden, omdat grote aandeelhouders het niet meer met hem zagen zitten, aldus The New York Times.

Het dagblad beroept zich op twee personen die bekend zijn met de situatie. Vorige week werd Kalanick al voor onbepaalde tijd met verlof gestuurd. Onder zijn bewind raakte het bedrijf, waarvan hij zelf in 2009 een van de oprichters was, in opspraak door beschuldigingen van seksuele intimidatie en ander wangedrag op de werkvloer.

Vijf van Ubers grootste investeerders zouden hebben geëist dat de CEO inmiddelijk zou opstappen. Dat deden ze via een brief met de titel 'Moving Uber Forward', die de New York Times ter ogen kwam. Volgens de investeerders heeft het bedrijf een ander soort leiderschap nodig. 

Ook advocaten die op verzoek van het bedrijf de cultuur die er heerst hebben onderzocht, kwamen vorige week tot een vergelijkbare conclusie. Zij adviseerden een beperktere rol voor Kalanick. De dagelijkse leiding zou moeten worden overgedragen aan een nieuw te benoemen operationeel directeur.

Na uren te hebben gediscussieerd met de investeerders besloot Kalanick af te treden. Hij liet in een verklaring weten dat hij in het belang van Uber heeft besloten om een stap opzij te doen. Het bedrijf voegde daar zelf aan toe dat de topman het bedrijf altijd op de eerste plaats heeft gezet. Kalanick blijft wel deel uitmaken van de Raad van Bestuur van het bedrijf.

  1. KLM in de fout: extra schadevergoeding voor ontslagen begeleidster van vips

    KLM in de fout: extra schadever­goe­ding voor ontslagen begeleid­ster van vips

    Luchtvaartmaatschappij KLM moet een ervaren werkneemster die beroemde artiesten en pornosterren begeleidde bij vertrek en aankomst op Schiphol een extra schadevergoeding ter waarde van 75.000 euro betalen. De vrouw, die als vip-begeleidster werkte, werd begin vorig jaar als gevolg van een arbeidsconflict ontslagen. Haar werkgever heeft daarbij ‘ernstig verwijtbaar’ gehandeld, oordeelde het Amsterdamse gerechtshof gisteren in hoger beroep.