De Chinese vicepremier Liu He (links) en de Amerikaanse president Donald Trump schudden elkaar de hand in het Oval Office van het Witte Huis na afloop van het tweedaagse handelsoverleg.
Volledig scherm
De Chinese vicepremier Liu He (links) en de Amerikaanse president Donald Trump schudden elkaar de hand in het Oval Office van het Witte Huis na afloop van het tweedaagse handelsoverleg. © EPA

Trump: gedeeltelijke handelsdeal VS-China in de maak

De Verenigde Staten en China hebben een akkoord bereikt over een gedeeltelijk handelsakkoord. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd na afloop van twee dagen overleg met de Chinese vicepremier Liu He. Volgens Trump gaat het om een ,,omvangrijke fase 1-deal’’, die nu op schrift gesteld moet worden. In het akkoord zijn onder meer intellectueel eigendom, financiële diensten en landbouwgoederen opgenomen.

Een van de gemaakte afspraken is dat China voor tussen de 40 en 50 miljard dollar aan Amerikaanse landbouwgoederen koopt. Ook zal het land zijn markten openstellen voor Amerikaanse banken en andere financiële dienstverleners.

Daartegenover staat dat de Amerikanen de aangekondigde verhoging van 25 procent naar 30 procent importheffingen op 250 miljard dollar aan Chinese goederen, die dinsdag zou ingaan, tegenhouden. 

,,Er was veel onenigheid tussen de VS en China, maar nu is het een liefdesfeest. Dat is goed. Het heeft lang geduurd voor we op dit punt zijn aangeland, maar dit is geweldig voor China en geweldig voor de VS’’, zei Trump vrijdag in het Oval Office van het Witte Huis, terwijl Liu He aan de andere kant van zijn bureau stond. Ook de Chinese vicepremier liet weten ,,blij’’ te zijn met de resultaten van het overleg.

Volgens Trump wordt de deal ,,iets geweldigs voor banken en financiële dienstverleners’’. De Amerikaanse president zei verder dat er tijdens de onderhandelingen voortgang was geboekt op diverse ,,fundamentele zaken’’. 

Over tariefsverhogingen die in december ingaan, is nog geen beslissing genomen, liet handelsgezant Robert Lighthizer weten. Die betreffen nog eens meer dan 160 miljard dollar aan goederen. ,,Ik denk dat we een deal krijgen die veel verder gaat dan alleen maar importtarieven’’, aldus Trump.

De gedeeltelijke deal zou een staakt-het-vuren in de handelsoorlog tussen de twee landen kunnen inleiden en een opmaat kunnen zijn voor een breder handelsakkoord. De presidenten Trump en Xi Jinping zouden dat later dit jaar kunnen tekenen.

China en de VS liggen al anderhalf jaar met elkaar in de clinch over een handelsdeal. Een akkoord dat de twee landen eerder bereikten ging in mei toch niet door.

  1. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
    PREMIUM
    Geldoorlog in Europa

    Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

    De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?