Volledig scherm
Bedrijfsvlaggen bij het hoofdkantoor van touroperator Thomas Cook. © ANP

TUI Nederland neemt klantenbestand en domeinnamen van failliet Thomas Cook over

Reisorganisator TUI Nederland neemt delen van het failliet verklaarde reisbureau Thomas Cook over. Dat meldt TUI in een verklaring. Eerder werd al gemeld dat er hoop gloorde voor Thomas Cook. Halverwege oktober hadden zich al tientallen kandidaten zich gemeld. Het bedrijf maakt door de gedeelde overnames geen doorstart.

TUI Nederland was één van de belangstellenden en heeft een aantal domeinnamen (neckermann.nl en vrijuit.nl) en klantendatabases overgenomen. Of er ook onderdelen zijn verkocht aan andere partijen is niet bekend. Ook een aantal buitenlandse investeerders dong mee. 

De Nederlandse tak van Thomas Cook ging eind september kopje onder nadat eerder het Britse moederbedrijf failliet ging. Het vakantie-imperium was een van de grootste reisconcerns ter wereld en viel vorige maand om na het mislukken van een reddingsplan. 

Schuldenlast

Het concern kwakkelde al langer vanwege een hoge schuldenlast en teruglopende inkomsten. Onderdelen van het Thomas Cook-concern in onder andere Duitsland en België zijn inmiddels ook in andere handen overgegaan. 

De koopovereenkomst tussen TUI en de curator is afgerond. De volgende stap is een goedkeuring van de transactie door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Het dossier is inmiddels ingediend bij de ACM en in onderzoek. Aan de klanten uit de databases zal via een zogenaamde dubbele ‘opt in’ gevraagd worden of zij het goed vinden door TUI via email te worden benaderd.

TUI was betrokken bij de hulp aan Nederlandse Thomas Cook-reizigers. Veruit de meeste Nederlanders hebben hun vakantie kunnen afmaken als gepland. Klanten die hun vakantie al geboekt en deels betaald hadden, hebben bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) een claim kunnen indienen en ontvangen hun geld terug. Reisorganisatie TUI Nederland opereert onder de reismerken TUI en KRAS. Naast een eigen luchtvaartmaatschappij, TUI fly, heeft TUI 140 eigen reisbureaus en 120 mobiele reisadviseurs. TUI verzorgt jaarlijks voor 1,7 miljoen reizigers een vakantie.