Volledig scherm
© AFP

Twijfels over Tesla nemen toe, leveranciers zien autobedrijf als financieel risico

Leveranciers van Tesla maken zich zorgen of het autobedrijf zijn rekeningen wel blijft betalen. Dat schrijft The Wall Street Journal maandag op basis van een enquête onder bedrijven die zaken doen met Tesla.

Een verbond van autobrancheleveranciers stuurde een vragenlijst rond. Van de 22 respondenten gaven 18 bedrijven aan Tesla te zien als financieel risico.
Tesla zit in een moeilijke periode. De productie van de belangrijke Tesla Model 3 lijkt op stoom te komen, maar omdat voor elkaar te krijgen moest het bedrijf van miljardair Elon Musk hoge kosten maken. Eerder in het jaar kwamen er al berichten naar buiten dat Tesla sommige leveranciers vroeg geld terug te storten of in te stemmen met latere betalingen. Musk deed dat overigens af als normale onderhandelingen.


Verder krijgt Musk veel kritiek op zijn recente tweets over een mogelijke privatisering van Tesla. Beurstoezichthouder SEC onderzoekt met name de uitspraak dat de financiering voor het van de beurs halen van het bedrijf al 'verzekerd' zou zijn. Dat bleek niet het geval. Musk doelde op gesprekken met het staatsinvesteringsfonds van Saudi-Arabië over dat onderwerp, maar concrete afspraken zijn er niet.

 1. Wat vinden transporteurs van invoering van de spitstaks?
  PREMIUM

  Wat vinden transpor­teurs van invoering van de spitstaks?

  EINDHOVEN - Met het toenemen van het fileleed, vooral in de regio Eindhoven, lijkt het draagvlak voor het invoeren van rekeningrijden toe te nemen, ook in het bedrijfsleven. Uit een enquête van VNO-NCW bleek deze week dat een kleine meerderheid (53 procent) van de ondernemers in Noord-Brabant en Zeeland voorstander is van zo’n spitstaks, een tolheffing op belangrijke wegen. Het ED laat een voor- en tegenstander aan het woord.
 2. Bijna duizend spiegelhouders van VDL ETG Projects voor mega-telescoop in Chili
  PREMIUM
  VIDEO

  Bijna duizend spiegelhou­ders van VDL ETG Projects voor me­ga-telescoop in Chili

  EINDHOVEN - Astronomen en sterrenkundigen over de hele wereld kijken er naar uit. Scherpe beelden uit de verste uithoeken van het heelal gemaakt met de extreem grote telescoop (ELT) op een 3000 meter hoge berg in Chili. Maar voordat deze bijna een miljard euro kostende installatie van de Europese Zuidelijke Sterrewacht (ESO) in 2024 in gebruik wordt genomen, moet er veel werk verzet worden. Onder andere bij VDL ETG Projects in Eindhoven.