Roland Jannes van VDL Parree bij de couveuse met plastic delen die onder een druk van 1700 ton zijn geproduceerd.
Volledig scherm
PREMIUM
Roland Jannes van VDL Parree bij de couveuse met plastic delen die onder een druk van 1700 ton zijn geproduceerd. © Jean Pierre Reijnen

Twintigste kunststoffenbeurs Veldhoven: 'Imago plastic onder druk'

VELDHOVEN - Het verschijnsel plastic is er in de twintig afleveringen van de jaarlijkse Kunststoffenbeurs in Koningshof in Veldhoven niet populairder op geworden. Er is veel aandacht voor de 'plastic soep' in de oceanen, de enorme afvalstroom en oprakende grondstoffen. 

Terwijl de grote waarde van duurzame plastics onderbelicht blijft. Dat zeiden Mark-Olof Dirksen van Philips en Joop Onnekink van Pezy Group woensdag tijdens een terugblik op twintig jaar plastic. De laatste zei dat in die twintig jaar wel is geprobeerd het imago te verbeteren. „In 2011 werd een acceptabele bioplastic ontwikkeld. De verwachting was toen dat in 2016 wereldwijd meer dan 5000 miljoen ton hiervan gebruikt zou worden. Het werd niet meer dan 2 miljoen ton. Het spul was zwaarder en duurder dan gewoon plastic.  Bovendien was er kritiek omdat de plantaardige grondstoffen concurreerden met de voedselketen.”