Unilever schrapt banen en past organisatie aan
Voedings- en wasmiddelenconcern Unilever schrapt wereldwijd 1500 banen, vooral in het management. Of er ontslagen in Nederland vallen is nog niet bekend.
Unilever ligt al enige tijd onder vuur van ontevreden aandeelhouders. Het bedrijf doet het slechter dan concurrenten als Procter & Gamble en Nestlé. Daardoor is de beurskoers ver achtergebleven bij die van concurrenten, tot ontevredenheid van de beleggers.
Een van de verwijten is dat Unilever te log is en te weinig innovatieve producten op de markt brengt. De focus is te veel op duurzaamheid gericht en te weinig op winstgevende groei. Concurrenten groeien veel harder in omzet en winst.
Opsplitsing
De drie divisies die het bedrijf nu heeft worden opgesplitst in vijf nieuwe divisies. Met de nieuwe aanpassingen wil Unilever slagvaardiger worden. De voedingsdivisie, onder andere Knorr, Unox en Magnum-ijsjes, wordt opgesplitst in een divisie ijs en een divisie voeding.
De divisie Home Care, met de wasmiddelen en schoonmaakproducten, blijft zoals die is. De divisie Personal Care, met onder andere Dove en Andrélon, wordt opgesplitst in een divisie huidverzorging en shampoo en prestigemerken, en een divisie met onder andere deodorant en tandpasta.
Slagvaardig
Door flink te snijden in het management moet het bedrijf slagvaardiger worden. Unilever topman Alan Jope verwacht dat Unilever met de nieuwe organisatie sneller kan inspelen op consumententrends. Bovendien kunnen de nieuwe divisiedirecteuren gemakkelijker afgerekend worden op de resultaten van hun divisie. Door alle maatregelen wordt de groei aangejaagd, verwacht Jope.
Nederland is nu de thuisbasis voor de divisie Voeding. Die afdeling raakt de ijstak kwijt. Dat is met merken als Magnum en Ben & Jerry's een succesnummer. Of de afsplitsing ongunstig uitpakt is nu nog niet duidelijk. Een woordvoerder laat weten dat nog bekeken moet worden hoe de reorganisatie wordt ingevuld.
Bij Unilever werken wereldwijd zo’n 150.000 mensen.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Overheid trekt beurs voor onderzoek: 15 miljoen voor nieuwe kunststoffen TU Eindhoven
EINDHOVEN - Om nieuwe soorten kunststoffen te ontwikkelen krijgt de Technische Universiteit in Eindhoven ruim 15 miljoen euro van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
PREMIUMColumn
Gerard is boventallig verklaard en wil niet langer door hoepeltjes springen
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
Onderzoek: ‘Ook volgend jaar nog chiptekorten auto’s’
EINDHOVEN - Autobouwers hebben ook volgend jaar nog last van chiptekorten. Op andere vlakken nemen de tekorten dit jaar af. Dat meldt marktonderzoeker Gartner.
-
NXP en Demcon dingen mee naar ‘Oscar van het Nederlandse bedrijfsleven’
EINDHOVEN - De Eindhovense chipmaker NXP is samen met ingenieursbureau Demcon uit Best genomineerd voor de Koning Willem I Prijs. Een prijs die onder ondernemers geldt als een van de meest prestigieuze van Nederland en als ‘Oscar van het Nederlandse bedrijfsleven’. -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Anna Ziekenhuis neemt maatregelen om Philips-apparaten te blijven gebruiken
GELDROP - Het Anna Ziekenhuis in Geldrop heeft maatregelen genomen om de teruggeroepen beademingsapparaten van Philips te kunnen blijven gebruiken. Het ziekenhuis heeft twee exemplaren van de V60-apparaten waarvoor de Britse toezichthouder MRHA onlangs waarschuwde, liet een woordvoerder maandag desgevraagd weten.