Volledig scherm
De antenne met schotel en reflector in een testkamer van de TU Eindhoven. © tue

Universiteit Eindhoven test straalantenne voor 5G technologie

EINDHOVEN - Aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is een nieuwe antennetechnologie ontwikkeld die voor de 5G mobiele telefonie communicatie over lange afstanden mogelijk maakt. De universiteit heeft de eerste praktijktest hiervan vanaf het dak van twee gebouwen op de TU/e-campus met succes uitgevoerd.

De enorme toename van de datasnelheid in 5G vereist dat óók de draadloze verbindingen tussen basisstations een hoge capaciteit hebben. Dat kan door gebruikmaking van extreem hoge frequenties van 80 GHz. “Het probleem bij het versturen van signalen bij dit soort frequenties is dat ze alleen op zeer korte afstand sterk genoeg zijn”, zegt Bart Smolders, hoogleraar telecommunicatie aan de TU Eindhoven.

Elektronisch gestuurd

Aan de TU Eindhoven wordt daarom al een aantal jaar gewerkt aan antennes die signalen bij deze hoge frequenties – en nog hoger, voor bijvoorbeeld 6G – over langere afstand mogelijk maken. De universiteit maakt daarbij gebruik van een technologie waarbij de radiobundels elektronisch in de juiste richting worden gestuurd. Dit gecombineerd met een schotelantenne die het radiosignaal focust en de afstand vergroot. Die technologie is binnen het TU/e-bedrijf MaxWaves verder ontwikkeld tot een demonstratiemodel, de eerste stap naar een prototype.

“De antennes bundelen meerdere radiogolven tot een zeer smal, sterk radiosignaal, vergelijkbaar met een laserbundel”, zegt Ronis Maximidis, TU/e-promovendus en medeoprichter van MaxWaves. Daardoor is volgens Maximidis een honderd keer zo grote signaalsterkte mogelijk. “Ons systeem lijnt de antennebundels elektronisch uit, waardoor de schotels die de antennes bevatten niet mechanisch hoeven te bewegen.”

Concept werkt buiten het lab

Vanaf het dak op twee gebouwen op de campus van de TU/e is met de antennes succesvol een verbinding opgezet van ongeveer 700 meter. “Met deze test hebben we laten zien dat ons concept buiten het lab werkt. De volgende stap is nu om een prototype te bouwen. Ons doel is om de hele wereld te voorzien van 5G en 6G, zelfs in de meest afgelegen gebieden”, aldus Maximidis.