Volledig scherm
PREMIUM
Vita Broeken (rechts) en Elzelinde van Doleweerd. Voor hen op tafel de geprinte crackers. © FotoMeulenhof

Upprinting Food uit Eindhoven gaat voedselverspilling met printer te lijf

EINDHVOEN - De ultieme droom is later een eigen 'zero waste'-restaurant. Nu zijn de Eindhovense Elzelinde van Doleweerd en Vita Broeken nog druk doende met het in de markt zetten van hun bedrijf Upprinting Food.

Ze delen een hartgrondige hekel aan voedselverspilling, de liefde voor koken en bakken én dezelfde opleiding. Elzelinde van Doleweerd (22) en Vita Broeken (21) combineren hun master Industrial Design aan de TU/e met hun werkzaamheden voor hun eigen start-up. Ze bedachten een manier om voedsel dat anders weggegooid zou worden, te 'upcyclen', opnieuw waarde te geven. Elzelinde: ,,We maken van fruit, groente en vooral oud brood een puree. Die maken we op smaak met kruiden. De puree doen we in spuitzakken waarmee we spuiten vullen die in een 3D printer kunnen. We printen de puree in vormen en bakken het af. Zo wordt het knapperig en lang houdbaar."