Volledig scherm
PREMIUM
Vita Broeken (rechts) en Elzelinde van Doleweerd. Voor hen op tafel de geprinte crackers. © FotoMeulenhof

Upprinting Food uit Eindhoven gaat voedselverspilling met printer te lijf

EINDHVOEN - De ultieme droom is later een eigen 'zero waste'-restaurant. Nu zijn de Eindhovense Elzelinde van Doleweerd en Vita Broeken nog druk doende met het in de markt zetten van hun bedrijf Upprinting Food.

Ze delen een hartgrondige hekel aan voedselverspilling, de liefde voor koken en bakken én dezelfde opleiding. Elzelinde van Doleweerd (22) en Vita Broeken (21) combineren hun master Industrial Design aan de TU/e met hun werkzaamheden voor hun eigen start-up. Ze bedachten een manier om voedsel dat anders weggegooid zou worden, te 'upcyclen', opnieuw waarde te geven. Elzelinde: ,,We maken van fruit, groente en vooral oud brood een puree. Die maken we op smaak met kruiden. De puree doen we in spuitzakken waarmee we spuiten vullen die in een 3D printer kunnen. We printen de puree in vormen en bakken het af. Zo wordt het knapperig en lang houdbaar."

  1. Renewi in Eindhoven wil van plastic uit oude koelkasten nieuwe koelkasten maken
    PREMIUM

    Renewi in Eindhoven wil van plastic uit oude koelkasten nieuwe koelkasten maken

    EINDHOVEN - Van Gansewinkel is in de regio nog steeds de bekende naam van het afvalbedrijf met het hoofdkantoor in Eindhoven. Het bedrijf, dat na de fusie met het Britse Shanks Renewi heet, is marktleider voor het inzamelen en hergebruiken van afval. Het Renewi bedrijf Coolrec houdt zich bezig met het recyclen van apparaten, zoals koelkasten, televisies en klein huishoudelijke apparaten, uit de afvalstroom van Renewi.