Vakbonden eisen: géén gedwongen ontslagen bij KLM
videoGeen gedwongen ontslagen, geen vervanging van vaste KLM-medewerkers door flexwerkers en geen salarisverlies voor KLM’ers die hun baan verliezen. Dat eisen de vakbonden naar aanleiding van het massaontslag dat KLM vrijdag aankondigde.
Delen per e-mail
KLM wil de komende anderhalf jaar 5000 arbeidsplaatsen schrappen, waarvan 1500 via gedwongen ingrepen.
,,Dit is een hard gelag,” zegt secretaris Dario Fucci van de KLM-ondernemingsraad. ,,We hebben de afgelopen jaren ontzettend ons best gedaan het bedrijf gezond te krijgen. Dat wordt binnen een half jaar teniet gedaan.”
,,Het worden pittige tijden en het wordt moeilijk om aan de voorwaarden van KLM te voldoen. Het bedrijf heeft een eenvoudige rekensom gemaakt, maar daarover moet nog overeenstemming komen met de OR. Ik snap hoe ze aan de getallen komen, maar het is aan ons om het belang van de medewerkers tegen dat van het bedrijf af te wegen. Daarover is nog geen overeenstemming met de vakbonden en de ondernemingsraad. Er is nog geen goed gesprek geweest.”
Gedwongen ontslagen
Vakbond FNV houdt, ondanks de plannen van KLM, vast aan de eis dat er in de coronacrisis geen gedwongen ontslagen vallen. De bond is bang dat de maatschappij vrijkomende werkplekken zal opvullen met tijdelijke krachten, mogelijk zelfs flexwerkers die de afgelopen maand door KLM aan de kant zijn gezet.
,,Deze ingreep mag niet leiden tot onzekere contracten,” zegt bestuurder Jan van den Brink. ,,Wij willen geen groei zien van het aantal medewerkers met een flexcontract, terwijl mensen met vaste contracten buiten de deur worden gezet.”
,,Nu we de aantallen gezien hebben, denken we dat de boventalligheid van personeel zeker oplosbaar is via andere wegen dan gedwongen ontslag. We hebben maatwerkoplossingen nodig. We denken aan herplaatsing van werknemers binnen het bedrijf, detachering, vrijwillig deeltijdwerken, onbetaald verlof en omscholing. KLM heeft bevestigd dat zij bereid zijn hierover afspraken te maken.” De maatschappij moet met de bonden nog een sociaal plan opstellen voor de ingrepen.
Drama
,,Het is een drama,” zegt Gertjan Tommel van de Unie. ,,We gaan er alles aan doen om KLM te overtuigen dat gedwongen ontslagen overbodig zijn. Grondmedewerkers en kantoorpersoneel worden het zwaarst getroffen. KLM vindt dat daar te veel mensen werken voor de activiteiten die de komende jaren worden uitgevoerd en dat zulk personeel moeilijk elders in het bedrijf kan worden ondergebracht. De Unie zal zich ervoor inzetten dat mensen kunnen omscholen en met steun van het bedrijf op andere plekken worden ingezet.”
Vakbond CNV vindt de ingrepen niet rechtvaardig verdeeld over de verschillende bloedgroepen binnen de KLM Groep. De bond wil bovendien niet dat KLM’ers die voor ontslag zijn geoormerkt eerst salaris moeten inleveren, zoals het kabinet van KLM heeft geëist, zodat later hun WW-uitkering ook nog eens lager wordt. ,,Dan worden deze mensen dubbel gepakt,” zegt CNV-bestuurder Michiel Wallaard.
Nederland wierp KLM een reddingsboei van ‘2 tot 4 miljard euro’ toe om in de coronacrisis overeind te blijven:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Medisch mondkapje van VDL is 'het beste’, en straks ook voor de gewone man
Strak aansluitend. Voorzien van een doorlatend 'neusschuimpje’ dat voorkomt dat de bril beslaat. Met veel ruimte om gemakkelijk adem te halen. Het medische mondkapje van VDL is 'het beste dat te verkrijgen is', zegt topman Willem van der Leegte donderdag bij de presentatie in Helmond. -
PREMIUM
Zuidoost-Brabant kent weinig faillissementen, maar geen reden voor hosanna
EINDHOVEN/HELMOND - Veel bedrijven hebben het zwaar vanwege de coronacrisis. Toch zijn er ook in Zuidoost-Brabant relatief weinig faillissementen, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Maar reden om opgelucht adem te halen is er allerminst. -
Mogelijk 757 miljoen uit EU-brexitfonds voor Nederland
Nederland kan mogelijk aanspraak maken op 757,4 miljoen euro van de Europese Unie voor de schade die de brexit heeft aangericht. Alleen Ierland krijgt meer, volgens het voorstel waarover de EU-landen en het Europees Parlement het eens proberen te worden. -
Onlineaankopen blijven stijgen
Het aantal aankopen op internet blijft stijgen, evenals het aantal mensen dat op internet bestelt en het bedrag dat wordt uitgegeven, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Kleding, maaltijden en films en series die via videostreamingdiensten werden gedownload waren in de eerste helft van 2020 de meest bestelde goederen en diensten via internet, aldus het CBS. -
Verasol uit Helmond krijgt zus in zonwering
HELMOND - De Helmondse producent van veranda's en tuinkamers Verasol krijgt er een zusje bij in zonwering. Sunmaster in Nijkerk wordt toegevoegd aan de groep.
-
PREMIUM
Signify wacht nieuwe reorganisatiegolf
EINDHOVEN - De club bij elkaar houden. Met dat doel voor ogen vroeg Signify 36.000 werknemers in de eerste coronagolf om een loonoffer: wat minder werken en dan ook wat minder verdienen. Er werd massaal gehoor aan gegeven aan de solidariteitsoproep. Inmiddels is duidelijk dat de club helemaal niet bij elkaar wordt gehouden. -
‘Coronavoucher verloopt niet na een jaar’
Consumenten maken zich zorgen omdat de vervaltermijn van hun coronavoucher dichterbij komt. Veel van de in afgelopen maart uitgegeven vouchers voor geannuleerde reizen en vluchten verlopen volgens reisorganisaties na één jaar. Maar dat klopt niet, volgens voucherplatform Checkkie.nl. -
‘Ook 2021 wordt een zwaar jaar voor auto-industrie’
EINDHOVEN - De Chinezen komen. Aangetrokken door de vele laadpalen én subsidies van de overheid lanceren ze hun elektrische merken bijvoorbeeld in Noorwegen maar ook in Nederland. En dat biedt kansen voor innovatieve bedrijven in de autosector, zegt Albie van Buel, de kersverse voorman van RAI Automotive Industry NL.