VDL-directeur Willem van der Leegte: Als je een kans ziet moet je die pakken
VIDEOHet Eindhovense VDL Groep, groot geworden met metaalbewerking en de productie van onder meer autobussen, behaalt jaar in jaar uit een miljardenomzet. Wat is het geheim van dit familiebedrijf? De vorig jaar aangetreden directeur én kleinzoon van de oprichter, Willem van der Leegte (36): ,,Ik heb het stuur niet alleen in handen, we leiden dit bedrijf met een hoop mensen samen.”
Willem van der Leegte is vorig jaar aangetreden als directeur. Hij nam het stokje over van zijn 69-jarige vader Wim van der Leegte, die op zijn beurt ook in de voetsporen van zijn vader trad. In een interview met De Ondernemer blikt de jonge ondernemer terug op de familiegeschiedenis en de kracht van het familiebedrijf.
Menig ondernemer zal jaloers zijn op het succes. In 1953 begon opa Van der Leegte met vijf medewerkers, inmiddels werken er 16.000 mensen. De 93 VDL-bedrijven –met kantoren over de hele wereld – boekten vorig jaar een omzet van 3,2 miljard euro en de verwachting voor dit jaar is een omzet van 5 miljard.
Rode draad
Voor de crisis dachten velen dat de VDL Groep geen focus had. Na de crisis zagen zij dat het verstandig was om risico te spreiden.
De rode draad in dit succesverhaal is de wens om te groeien én de strategie om risico's te spreiden. De familie heeft als kracht de 'goeie' slechtlopende bedrijven eruit te pikken, op te lappen en ze weer nieuw leven in te blazen. Iets wat - logischerwijs - niet altijd slaagt: de overname van een fietsenfabriek en een botenfirma, evenals een uitstapje naar het witgoed en bruingoed leverden niet het gewenste resultaat op.
Mislukkingen hebben het bedrijf echter nooit in problemen gebracht: die risico’s waren ingecalculeerd. Willem van der Leegte: ,,Voor de crisis dachten veel mensen dat de VDL Groep geen focus had. Na de crisis zagen de mensen dat het wel verstandig was het risico te spreiden over de verschillende bedrijven.”
Dna
Willem van der Leegte - die als twintiger begon als verkoper bij VD Leegte Metaal - had zich bij zijn aantreden voorgenomen in zijn eerste jaar geen risico's te nemen en even niet op het overnamepad te gaan, maar kennelijk kruipt het bloed waar het niet gaan kan.
Onderwijl heeft het bedrijf al drie (!) overnames achter de rug. ,,Dat is het ondernemerschap in mij. Als je een goede kans voorbij ziet komen, moet je die pakken”, glimlacht Van der Leegte.
Op dit moment is hij even niet met overnames bezig, maar dat kan morgen zomaar anders zijn, zegt hij. De meest recente overname is die van mastenfabrikant Kaal Masten. ,,Kaal Masten is een mooie aanvulling op het portfolio van VDL Groep. We voorzien synergievoordelen met andere VDL-bedrijven.”
En misschien wel een van de belangrijkste overnames die VDL Groep heeft gedaan, is die van NedCar, eind 2012. Dit is ook het bedrijf waar de grootste groei momenteel vandaan komt. De divisie Autoassemblage heeft in het eerste halfjaar van 2017 een omzet behaald van 1.326 miljoen euro. Sinds 2014 worden er MINI-modellen voor de BMW Group in elkaar gesleuteld.
Ambitie
Het liefst zou Van der Leegte auto's van nog een ander merk in elkaar zetten, in het kader van het spreiden van risico's. ,,Maar nu moeten we pas op de plaats maken. Het is een enorme uitdaging om de gevraagde aantallen te maken. We zijn binnen NedCar gegroeid van 1.450 medewerkers naar 6.400 medewerkers. We hebben genoeg ambitie, maar je moet het wel waar kunnen maken.”
Dat ziet de jonge directeur dan ook als zijn taak als topman: de enorme groei van de VDL Groep laten doorzetten. ,,Ik heb het stuur niet alleen in handen, we leiden het bedrijf met een hoop mensen samen”, zegt hij. En dat brengt dus ook grote verantwoordelijkheden met zich mee.
Inspiratiebron
Gelukkig voor de jonge directeur kan hij altijd terugvallen op zijn vader. Hij is dan wel afgetreden als president-directeur, maar dat wil niet zeggen dat hij niet meer verbonden is met het bedrijf. Hij fungeert momenteel als commissaris annex co-piloot.
,,Het is heel prettig om te kunnen sparren met een adviseur die exact dezelfde agenda heeft als jij. Ik heb mijn vader vaak 's avonds aan de lijn. Als ondernemer heeft hij mij op veel vlakken geïnspireerd. Hoe hij sterke mensen om zich heen heeft verzameld. En hoe hij met zijn mensen omgaat. Het belang van zijn mensen ziet hij als zijn belang.”
En de jonge Van der Leegte heeft nog wel een paar andere ondernemers als inspiratiebron. De belangrijkste: Elon Musk (SpaceX, PayPall, Tesla), Warren Buffett (Berkshire Hathaway) en wijlen Steve Jobs (Apple).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ebusco trekt in 2023 in Renault-fabriek in Frankrijk; Deurnese busfabrikant investeert 10 miljoen
DEURNE - Busfabrikant Ebusco begint een tweede fabriek in Europa. In een motorenfabriek van Renault bij Rouen in Noordwest-Frankrijk betrekt de Deurnese busbouwer eind volgend jaar een hal met een oppervlakte van grofweg drie voetbalvelden. -
PREMIUM
NXP duikt met Taiwanese iPhone-fabrikant in elektrische auto's
EINDHOVEN - De Eindhovense chipmaker NXP en iPhone-producent Foxconn werken steeds nauwer samen aan nieuwe chips voor elektrische auto's. Het Taiwanese technologiebedrijf presenteerde vorig jaar al enkele prototypes van elektrische auto's. -
Negen op de tien werkenden maken zich zorgen over de hoge inflatie, maar slechts een kwart heeft een plan
Negen op de tien werkenden maken zich zorgen over de hoge inflatie. En maar een kwart van de mensen heeft een plan om de hoge inflatie het hoofd te bieden. -
Dit is de duurste camper van Nederland
De duurste camper van Nederland staat te koop in Oss. Het gaat om de Morelo Grand Empire 110GSO+. Aan boord zijn een wasmachine, een vaatwasser een fietsenlift en een garage waar bijvoorbeeld een Mini Cooper in past. -
PREMIUM
Dit is waarom ASML de gespannen situatie rond Taiwan met argusogen volgt
VELDHOVEN - Spanning in Taiwan betekent spanning in de chipwereld. Het land is spil in de wereldwijde strijd om de meest geavanceerde chips. Het is ook het land waar chipmachinemaker ASML het leeuwendeel van zijn omzet haalt.
-
PREMIUM
Pensioenfondsen en verzekeraars treden harder op tegen bonussen
EINDHOVEN - Aandeelhouders van beursfondsen zetten steeds vaker de hakken in het zand bij royale bonussen voor de hoogste bazen. Stevig verzet was er bij Philips en kritiek klonk ook bij Signify. Verzekeraars en pensioenfondsen gaan harder optreden. -
Zo deel je wachtwoorden op een veilige manier
We kunnen er kort over zijn: deel je wachtwoord nooit. In de praktijk gebeurt dit echter vaak genoeg. Mocht het om welke reden dan ook toch nodig zijn om je wachtwoord te delen met vrienden of familieleden - omdat je een abonnement op bijvoorbeeld Netflix of Spotify deelt: zo doe je dat veilig. -
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm.