VDL en DAF presenteren elektrische truck in Eindhoven

VIDEOEINDHOVEN - VDL en DAF hebben woensdag een gezamenlijk ontwikkelde elektrische truck gepresenteerd. De eerste tien vrachtwagens zullen nog dit jaar door klanten worden getest.

Het voertuig is gestoeld op de middelzware DAF CF.  VDL voegt er een eigen aandrijflijn met elektromotor en batterijen aan toe. De vrachtwagen is bedoeld voor stadsdistributie en heeft een bereik van 100 kilometer. In dertig minuten kan de vrachtwagen weer voldoende worden opgeladen om weer zo'n 50 kilometer te kunnen afleggen.

De e-truck is woensdag onthuld door VDL-topman Willem van der Leegte, DAF-president Preston Feight en minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

De e-truck wordt getest door tien klanten in Nederland, België en Duitsland. In ieder geval enkele supermarktketens krijgen de primeur.

De elektrische vrachtwagens zou VDL in eerste instantie onder eigen naam op de markt brengen. Cabines en chassis daarvoor zou het bij DAF inkopen. Na een kennismakingsgesprek tussen Feight en Van der Leegte - beide in 2016 als topman aangetreden - kwam alsnog de gezamenlijke ontwikkeling van de truck op gang.

DAF is nu overtuigd van de toekomstkansen voor volledig elektrisch vervoer op kortere trajecten. In steeds meer steden in Europa wordt gesproken over het instellen van milieuzones om de dieseltrucks te weren.

Hoe snel massaproductie kan volgen, is volgens de Amerikaanse DAF-topman Feight afhankelijk van 'de ontvangst door de markt'. De testserie wordt gebouwd in de vestiging van VDL Bus Chassis in Eindhoven. Pas als substantiële aantallen deels de plaats van de dieseltrucks van DAF gaan innemen, ligt assemblage in de DAF-fabriek voor de hand.

Volledig scherm
DAF-president Preston Feight, minister Cora van Nieuwenhuizen, commissaris Wim van der Leegte en topman Willem van der Leegte van VDL bij de onthulling van de elektrische truck van VDL en DAF. © Peter Scholtes
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Tandenborstels van bamboe en ijsjes zonder verpakking: hoe Unilever het plastic monster aanpakt
    PREMIUM

    Tandenbor­stels van bamboe en ijsjes zonder verpakking: hoe Unilever het plastic monster aanpakt

    Waterijsjes ‘naakt’ in een kartonnen doos, tandenborstels niet langer van kunststof maar van bamboe of het schrappen van de bekende gele icetea-stamper van Lipton. Het zijn een paar voorbeelden van Unilever-merken die proberen het plastic verpakkingsmateriaal terug te dringen of helemaal te verbannen. ‘Maar het moet niet te ingewikkeld worden, dat accepteert de consument niet.’