Volledig scherm
© ANP

VDL en vakbonden akkoord over arbeidsvoorwaarden medewerkers Siemens Hengelo

EINDHOVEN - VDL, de vakbonden en ondernemingsraden zijn het eens geworden over de overname van Siemens Hengelo. Dat bevestigt maandag een woordvoerder van VDL.

De bonden leggen het akkoord komende week voor aan hun leden. Als die instemmen, wil VDL vervolgens de overname afronden. 

De onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden verliepen in de achterliggende maanden zeer stroef. Vorige week verweet CNV-bestuurder Gerard van Dijk de onderhandelaars van VDL nog 'bot gedrag.'

Bij de bonden bestond de indruk, dat VDL zich niet echt zou willen inspannen om de zeventig werknemers van Siemens voor wie een werkgarantie van slechts een jaar wordt afgegeven ook echt te herplaatsen binnen het bedrijf. ,,De indruk die we daar over hadden, heeft VDL weggenomen. Ze hebben aangegeven zich echt te gaan inspannen voor die zeventig man", zegt  CNV-bestuurder Gerard van der Molen. Ook was er discussie over in welke functie- en salarisschalen de engineers van Siemens zouden worden ingedeeld.

Volgens Van der Molen komt het er op neer, dat geen van de engineers er in salaris op achteruit gaat, maar dat sommigen van hen wel in een lagere schaal kunnen worden geplaatst. ,,Dat is een wat ingewikkeld verhaal, dat VDL goed zal moeten uitleggen aan onze leden. Maar niemand gaat er financieel op achteruit, dat staat vast."

Een ander heikel punt was de variabele beloning, die bij Siemens hoger is dan bij VDL. ,,Dat wordt opgelost via persoonlijke toeslagen. Wij zijn blij met het onderhandelingsresultaat", zegt bestuurder Hans Korver van vakbond De Unie.

De 470 vaste personeelsleden van Siemens werken nog een jaar aan lopende opdrachten. Vanaf 1 november geeft VDL een werkgelegenheidsgarantie voor drie jaar af voor 400 van de 470 werknemers.

VDL kan dat doen, omdat Siemens en ASML hebben toegezegd nog zeker drie jaren opdrachten te zullen plaatsen.