Volledig scherm
© Marcel van Hoorn

VDL groeit door maar boekt minder winst bij Nedcar

EINDHOVEN - VDL ligt op schema om dit jaar door te groeien naar een omzet van 6 miljard euro.  Na het eerste halfjaar staat de teller op 3,1 miljard euro, zo maakte de Eindhovense bedrijvengroep vrijdag bekend.

De omzet nam met 29 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. VDL groeide vooral bij VDL Nedcar en in toeleveringen aan de high tech sector. Het aantal medewerkers nam met 1.101 toe tot 17.238.

De operationele winst van het concern steeg met 3 miljoen euro. Het totale resultaat daalde van 75 naar 69 miljoen euro, doordat het vorig jaar kon profiteren van een incidentele meevaller.

Het resultaat bij VDL Nedcar was ondanks de forse groei van de omzet lager dan in dezelfde periode van vorig jaar. VDL schrijft de terugval onder meer toe aan een verminderde efficiëntie in de productie doordat veel nieuwe medewerkers zijn ingezet. Ook moest worden geïnvesteerd in optimalisatie van de productielijnen. Bovendien werd het resultaat volgens VDL gedrukt doordat minder auto's werden afgeleverd als gevolg van de stakingsdagen in het kader van de cao-onderhandelingen in de metaalsector.

In de divisie bussen steeg de omzet ook, maar boekte VDL opnieuw verlies. Oorzaak zijn de verhoogde investeringen in de elektrische bussen.

VDL heeft een goedgevulde orderportefeuille. Nog afgezien van VDL Nedcar had het eind juni voor een recordbedrag van 957 miljoen euro aan opdrachten in de boeken staan.