Volledig scherm
© ANP

VDL Nedcar: overwerk op vier halve zaterdagen

BORN - Het conflict bij Nedcar in Born om werknemers in september verplicht een hele zaterdag te laten overwerken lijkt van de baan. De twee voorgestelde verplichte zaterdagen worden nu opgedeeld in vier halve zaterdagen. 

,,Om op zaterdag een hele dienst te komen draaien van 15.30 tot 01.05 uur, dat werd door werknemers als te lang ervaren”, zegt een woordvoerder van VDL Nedcar. ,,Daarom is in overleg met de ondernemingsraad gekozen voor een dienst van 15.30 tot 19.30 uur, zodat de werknemers nog iets aan hun zaterdag hebben.” Een werknemer draait nu dus twee keer een korte dienst in plaats van een lange.

Nedcar heeft dit  in een brief aan het personeel laten weten. De autofabriek liet eerder weten dat er door stakingen en vakanties minder auto’s bij Nedcar zijn geproduceerd dan gepland. Er ontstond ophef na een memo van directeur Paul van Vuuren waarin de werknemers ‘in het belang van ons aller toekomst nu gezamenlijk verantwoording te nemen zodat we de gemaakte leverafspraken kunnen nakomen’.

Het personeel werd daarop verplicht een zaterdag over te werken. Volgens de FNV is dit in strijd met de Arbeidstijdenwet.

  1. Imec in België is de proeftuin voor ASML en de wereldwijde chipindustrie
    PREMIUM

    Imec in België is de proeftuin voor ASML en de wereldwij­de chipindu­strie

    LEUVEN - De chipmachines van ASML gaan de hele wereld over, maar van ieder nieuwe model verhuist er één slechts 125 kilometer. Namelijk naar Imec in het Belgische Leuven. Komend jaar vertrekken weer een EUV machine en een immersie machine, gezamenlijke waarde meer dan 135 miljoen euro, van Veldhoven naar Leuven. „Natuurlijk krijgen we korting”, zegt Greg McIntyre van Imec. „We sluiten overeenkomsten met ASML, zoals we dat met vele leveranciers doen, over wat we aan elkaar leveren.”