Volledig scherm
© ED

VDL uit Eindhoven verwacht verdere daling omzet

EINDHOVEN - Minder Mini’s en BMW’s en minder bussen. Een terugloop van activiteiten in twee divisies zal dit jaar voor een verdere omzetdaling zorgen bij het Eindhovense industriële concern VDL.

VDL kon de omzetdaling bij VDL Nedcar vorig jaar voor een belangrijk deel compenseren. Per saldo ging het totaal van de verkopen met 3 procent omlaag tot 5,78 miljard euro.

De diversiteit binnen de 104 bedrijven van het concern zorgde er voor dat door groei van overige activiteiten de schade beperkt bleef.

Verlies grote orders

Voor het lopende jaar ziet het er minder florissant uit. Topman Willem van der Leegte houdt rekening met een omzetdaling van zo’n tien procent. Naast een verder verval bij VDL Nedcar zal ook de bussendivisie naar verwachting moeten inleveren. Het verlies van twee grote orders voor elektrische bussen voor openbaar vervoer in Nederland aan de concurrentie laat zich voelen. Ook verwacht VDL minder touringcars te verkopen.

De invloed van de auto’s en bussen is zo groot dat het gat in de omzet dit jaar niet zomaar zal worden gedicht. Ondanks een hoge stand van de orderportefeuille van de andere VDL-bedrijven. Eerder deze maand tikte die zelfs een nieuw recordniveau aan.

Van der Leegte toonde zich woensdag in een toelichting op de jaarcijfers ‘tevreden’ over het afgelopen jaar. VDL wist de vergelijkbare winst met 203 miljoen euro nog licht te overtreffen ten opzichte van de 202 miljoen van 2018.

Hogere loonkosten

Dat resultaat zal dit jaar teruglopen, stelt de VDL-topman. De bussendivisie zal naar verwachting verder in de rode cijfers geraken. Concernbreed is sprake van hogere loonkosten. Dat is het gevolg van cao-loonstijgingen en van de invoering van de wet WAB die tijdelijk personeel duurder maakt. VDL heeft daar wel op geanticipeerd door meer medewerkers in vaste dienst te nemen.

Het aantal tijdelijke medewerkers is sinds oktober vorig jaar afgebouwd met zo’n 1000 mensen. Dat gebeurde vooral bij VDL Nedcar en voor een kleiner deel in de bussenproductie. VDL telt nu nog zo’n 2000 tijdelijke medewerkers op een totaal van bijna 16.000.

37.500 auto's minder

VDL Nedcar zag het aantal geproduceerde auto’s vorig jaar met ruim 37.500 dalen, van 211.660 naar 174.097. De omzet van de divisie autoassemblage daalde met 15 procent naar 3 miljard euro. VDL stelt dat de divisie het jaar ‘met een positief resultaat’ heeft afgesloten.

De omzet van de divisie toeleveringen steeg met 3 procent tot 1,38 miljard euro. VDL spreekt van een ‘oplopende orderportefeuille, die in jaar tijd steeg van 442 naar 482 miljoen euro. Het concern heeft met name vertrouwen in de high tech industrie waar klanten als ASML over ‘indrukwekkende orderportefeuilles’ beschikken.

De omzet van de bussendivisie ging vorig jaar met 48 procent omhoog, van 446 naar 658 miljoen euro. De omvang van de orderportefeuille voor bussen is gedaald van 530 naar 430 miljoen euro.

In de divisie eindproducten boekte VDL vorig jaar een omzetsprong van 23 procent, van 531 naar 654 miljoen euro. In de afgelopen twaalf maanden daalde de orderportefeuille van deze divisie, van 345 naar 318 miljoen euro. Deze divisie kent vaak schommelingen omdat sprake is van grote, langlopende projecten.

De gecombineerde omzet van VDL daalde vorig jaar van 5,97 naar 5,78 miljard euro. Het nettoresultaat daalde van 178 naar 156 miljoen euro. De afname werd vertekend doordat in 2018 sprake was van een eenmalige meevaller van 23 miljoen euro dankzij de verkoop van een belang in landbouwmachineproducent Ploeger Oxbo.

  1. Wizzair schort deel ‘asperge-vluchten’ Eindhoven op

    Wizzair schort deel ‘asperge-vluch­ten’ Eindhoven op

    EINDHOVEN - Luchtvaartmaatschappij Wizzair is per direct gestopt met vluchten van Roemenië naar Eindhoven. De prijsvechter maakte zondag bekend zeker tot en met 18 april geen enkele vlucht vanuit Roemenië naar Nederland meer uit te voeren. Net als afgelopen week zou Wizzair deze week naar verwachting nog honderden seizoenarbeiders vervoeren via Eindhoven Airport. Maar een nieuw besluit van de Roemeense overheid, als onderdeel van de maatregelen om de corona-pandemie te beteugelen, steekt daar een stokje voor.