Volledig scherm
© Marcel van Hoorn

VDL verliest kort geding over defensie-order

EINDHOVEN -  VDL heeft een rechtszaak over de gunning van een order door het ministerie van Defensie verloren. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Den Haag.

VDL had zich samen met  het Zwitserse RUAG ingeschreven voor de levering van 1433 mobiele containers.  De order waarmee honderden miljoenen euro's zijn gemoeid, werd voorlopig gegund aan het Britse Marshall Land Systems. VDL-RUAG eindigde als derde, achter het Finse Conlog. 

VDL-RUAG stelde in de rechtszaak het 'grote 'prijsverschil aan de orde tussen zijn aanbieding en die van de nummers 1 en 2. Het verschil tussen de offerte van VDL-RUAG en Marshall zou 30 miljoen euro ofwel 20 procent hebben bedragen. Dat zou alleen kunnen worden verklaard doordat de laagste inschrijver onvoldoende rekening zou hebben gehouden met de gestelde technische eisen. 

VDL-RUAG eiste inzage in de aanbiedingen van de nummers 1 en 2 en wilde dat het ministerie diepgaand onderzoek zou doen naar de andere offertes. 

De Haagse rechtbank stelt dat inschrijvingen vertrouwelijk zijn omdat ze bedrijfsgevoelige informatie bevatten. Ook de eis voor onderzoek naar de offertes is afgewezen. De 'gerede twijfel' over de deugdelijkheid van de inschrijvingen die daarvoor nodig is, ontbreekt naar het oordeel van de rechter.

  1. 26 Miljardairs bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbevolking

    26 Miljar­dairs bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbe­vol­king

    Oxfam Novib waarschuwt voor de groeiende kloof tussen arm en rijk en de kwalijke gevolgen van de economische ongelijkheid voor de armen. De hulporganisatie gebruikt daarbij de jongste cijfers over rijkdom en armoede, verzameld op basis van bevindingen van Credit Suisse en Forbes. De bevindingen moeten de deelnemers aan het World Economic Forum in Davos overtuigen van de noodzaak het ernstige probleem aan te pakken. De jaarlijkse top van politici, wereldleiders en zakelijke elite komt vandaag bijeen.