Volledig scherm
© Marcel van Hoorn

VDL verliest kort geding over defensie-order

EINDHOVEN -  VDL heeft een rechtszaak over de gunning van een order door het ministerie van Defensie verloren. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Den Haag.

VDL had zich samen met  het Zwitserse RUAG ingeschreven voor de levering van 1433 mobiele containers.  De order waarmee honderden miljoenen euro's zijn gemoeid, werd voorlopig gegund aan het Britse Marshall Land Systems. VDL-RUAG eindigde als derde, achter het Finse Conlog. 

VDL-RUAG stelde in de rechtszaak het 'grote 'prijsverschil aan de orde tussen zijn aanbieding en die van de nummers 1 en 2. Het verschil tussen de offerte van VDL-RUAG en Marshall zou 30 miljoen euro ofwel 20 procent hebben bedragen. Dat zou alleen kunnen worden verklaard doordat de laagste inschrijver onvoldoende rekening zou hebben gehouden met de gestelde technische eisen. 

VDL-RUAG eiste inzage in de aanbiedingen van de nummers 1 en 2 en wilde dat het ministerie diepgaand onderzoek zou doen naar de andere offertes. 

De Haagse rechtbank stelt dat inschrijvingen vertrouwelijk zijn omdat ze bedrijfsgevoelige informatie bevatten. Ook de eis voor onderzoek naar de offertes is afgewezen. De 'gerede twijfel' over de deugdelijkheid van de inschrijvingen die daarvoor nodig is, ontbreekt naar het oordeel van de rechter.

  1. Imec in België is de proeftuin voor ASML en de wereldwijde chipindustrie
    PREMIUM

    Imec in België is de proeftuin voor ASML en de wereldwij­de chipindu­strie

    LEUVEN - De chipmachines van ASML gaan de hele wereld over, maar van ieder nieuwe model verhuist er één slechts 125 kilometer. Namelijk naar Imec in het Belgische Leuven. Komend jaar vertrekken weer een EUV machine en een immersie machine, gezamenlijke waarde meer dan 135 miljoen euro, van Veldhoven naar Leuven. „Natuurlijk krijgen we korting”, zegt Greg McIntyre van Imec. „We sluiten overeenkomsten met ASML, zoals we dat met vele leveranciers doen, over wat we aan elkaar leveren.”