Verduurzaming naar de achtergrond bij mkb: ‘Te druk met stijgende energieprijzen en personeelskrapte’
Het kabinet wil dat Nederland in de transitie naar een groene economie tot de kopgroep in Europa behoort, maar veel mkb-bedrijven hebben nu wel wat anders aan hun hoofd dan bezig zijn met verduurzaming. Zo blijkt uit het rapport Staat van het mkb 2022 van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap.
Elk jaar rapporteert het adviesorgaan hoe de vlag erbij hangt in het midden- en kleinbedrijf. Al voor de coronacrisis uitte het vaker zijn bezorgdheid over achterblijvende investeringen en productiviteitsgroei én beperkte groeimogelijkheden door personeelstekorten. Het is er dit jaar duidelijk niet beter op geworden: ,,Na het luwen van de coronacrisis zijn de ontwikkelingen nog stormachtiger geworden”, aldus Jacques van den Broek, voormalig topman Randstad en voorzitter van het comité, waar onder meer koningin Máxima lid van is.
Volgens het onderzoek maakt bijna de helft van de mkb-ondernemers zich vooral zorgen over prijsstijgingen van materiaal, energie en diensten. 87 procent kan die kosten doorberekenen, maar slechts 3 procent kan dit volledig. Ook het tekort aan personeel baart het midden- en kleinbedrijf zorgen. Het gros van de bedrijven ziet het als een grote belemmering voor de activiteiten. Ook valt verdere digitalisering veel kleinere bedrijven zwaar.
Beslissingen
Als het gaat om verduurzaming zijn de zorgen van het adviesorgaan - in het leven geroepen door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om de positie van het mkb te versterken - nog groter. Zo ziet het dat de keuze voor verduurzaming voor de meeste kleinere ondernemers nog altijd niet leidend is bij beslissingen in hun bedrijf, terwijl Nederland wel voor een enorme verduurzamingsopgave staat.
32 procent van de mkb-ondernemers zegt in grote mate of (vrijwel) geheel duurzaam te zijn, maar er is ook een relatief grote groep waar de verduurzaming stilstaat, waarschuwt het comité. Zo geeft bijna 20 procent van alle mkb’ers aan dat zijn bedrijf in kleine mate of niet of nauwelijks duurzaam werkt.
Bijna 70 procent van alle mkb-ondernemers zegt wel tegen belemmeringen aan te lopen bij verduurzaming. Dat heeft vooral te maken met afhankelijkheid van derden en een tekort aan financiële middelen. Het percentage van ondernemingen (inclusief grotere bedrijven) die echt actie ondernemen op het gebied van verduurzaming, blijft nu steken rond de 60 procent. En daarmee stagneert de transitie naar een duurzame en inclusieve economie, zo luidt de weinig positieve boodschap.
Opgave
Crises en transities vragen om investeringen en voor investeringen is een duidelijk perspectief nodig: waar gaan we heen en hoe komen we daar
Volgens hoogleraar transitiekunde Derk Loorbach, verbonden aan de Erasmus Universiteit, is de meest simpele vorm van verduurzaming, zoals zuinigere bedrijfsauto’s of het werken met een groener stroomcontract, voor veel bedrijven al een opgave. ,,De ondernemer heeft het te druk met andere processen binnen zijn bedrijf: Covid-19, de stijgende energieprijzen en de krapte op de arbeidsmarkt maken het bovendien niet eenvoudiger.”
Veel bedrijven ontbreekt het aan tijd, middelen en ruimte om met verduurzaming bezig te zijn. Hij vreest dat daardoor een groot deel van het mkb niet mee kan bewegen. ,,Het gevaar schuilt erin dat het huidige economische model zo lang mogelijk door hen in stand wordt gehouden. Dat is een doodlopende weg”, waarschuwt de hoogleraar.
Het adviesorgaan vindt dan ook dat er snel een grote stap voorwaarts moet worden gezet en doet een oproep aan de overheid om met een zogeheten routekaart te komen. ,,Crises en transities vragen om investeringen en voor investeringen is een duidelijk perspectief nodig: waar gaan we heen en hoe komen we daar?”, stelt voorzitter Jacques van den Broek. Volgens het comité hebben ondernemers om de productiviteit te blijven verhogen, perspectief nodig en de daarbij horende investeringsmogelijkheden. Daarnaast is er behoefte aan een duidelijke agenda en moet er betere afstemming en samenwerking tussen overheden en partijen komen.
Loorbach: ,,Bedrijven zullen een duurzaamheidstransitie moeten maken, of ze nu willen of niet. Die druk zal toenemen. Voor veel bedrijven die fossiel en lineair zijn opgebouwd, wordt het dan wel moeilijker om marge te maken op de langere termijn. Bedrijven met een duurzaam businessmodel zijn minder kwetsbaar.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Cibatax opnieuw failliet, taxibedrijf overgenomen door Van Gerwen Groep
EINDHOVEN - Taxibedrijf Cibatax uit Eindhoven is eerder deze maand - voor de derde keer in acht jaar tijd - failliet verklaard. Het bedrijf wordt per 1 februari overgenomen door Taxibrainport, een dochter van de Van Gerwen Groep uit Eindhoven en Zeeland. -
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUMzes vragen
Vandaag uitspraak in MH17-proces: welk bewijs is er tegen verdachten die nooit in rechtbank zijn geweest?
Na 68 zittingen doet de rechtbank vanmiddag uitspraak in het monsterproces rond MH17. Justitie eist levenslange celstraffen tegen drie Russen en een Oekraïner. Nabestaanden hopen dat de rechtbank ook Rusland niet zal sparen. -
Topman FrieslandCampina wordt nieuwe baas Unilever
Was- en levensmiddelenconcern Unilever krijgt weer een Nederlander als topman. Hein Schumacher, de huidige baas van zuivelbedrijf FrieslandCampina, neemt in juli het roer over van de Brit Alan Jope.
-
PREMIUM
Topman Roy Jakobs: ‘Philips liep uit de pas met de concurrentie en was te complex’
EINDHOVEN - Wereldwijd zesduizend banen weg en fors snijden in onderzoek en ontwikkeling. Volgens topman Roy Jakobs is het ‘nodig om de toekomst van Philips veilig te stellen’. ,,We moeten gerichter innoveren.” -
-
-
PREMIUMmet video
Ruim 1,6 miljard euro verlies bij Philips; weer tientallen miljoenen extra naar terugroepactie
EINDHOVEN – Philips heeft het afgelopen jaar een verlies geleden van ruim 1,6 miljard euro. De oorlog in Oekraïne, de Chinese Covid-maatregelen, maar vooral apneu-kwestie drukten de resultaten flink. Er is ook een lichtpuntje: het concern wist in de maanden oktober, november en december meer te verkopen. -
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt?