Volledig scherm
Vialle toont op de autoshow IAA in Frankfurt zijn lpg-systeem DirectBlue in een VW Polo. © Vialle

Vialle uit Eindhoven boekt orders voor lpg-systeem met directe injectie

EINDHOVEN - Met zijn nieuwe systeem voor directe injectie betreedt Vialle Autogas Systems  de Europese markt.  Het Eindhovense bedrijf presenteert het systeem deze week op de autoshow IAA in Frankfurt.

De eerste tientallen 'DirectBlue’ lpg-systemen is Vialle aan het uitleveren, zegt directeur Peter Rutten. BK Gas in Nederland kreeg vorige maand voor een auto van de servicedienst als eerste commerciële klant het systeem ingebouwd. ,,Deze maand leveren we er 25. In de maanden daarna lopen de aantallen op tot 100. Ze zijn voor verschillende klanten in heel Europa", verklaart Rutten.

Vialle verwacht vooral groei in Europa met zijn systeem dat er voor zorgt dat het autogas in vloeibare vorm rechtstreeks in de cilinders wordt geïnjecteerd.  Het Eindhovense bedrijf meent daarmee het aandeel van lpg in de markten voor personenauto's te kunnen vergroten. ,,We hebben nu het antwoord op de benzineauto's met directe injectie.”

In maart presenteerde Vialle zijn vinding op de GasShow in Polen. Sindsdien is het systeem geperfectioneerd en uitvoerig getest in eigen auto's van Vialle. Op de autoshow in Frankfurt demonstreert Vialle zijn universele systeem ingebouwd in een VW Polo. 

Vialle gaat zijn leveringsprogramma voor DirectBlue uitbouwen. In eerste instantie is het systeem geleverd voor inbouw in auto's met een hogedrukpomp tot 200 bar. Dat wordt opgeschaald tot eerst 300 en volgend jaar 400 bar. Daarmee volgt het bedrijf de trend in de auto-industrie om met nieuwe technologie auto's met een lagere uitstoot van schadelijke stoffen op de markt te brengen.