Volledig scherm
Een grafische voorstelling van de opslag van data met laserlichtpulsen. © TU/e

Vinding TU Eindhoven: met licht harde schijven beschrijven; extra kansen fotonica

EINDHOVEN - Onderzoekers van de TU/e hebben een methode ontwikkeld om met laserlichtpulsen rechtstreeks data vast te leggen op een magnetische harde schijf. Tot nog toe moest voor de opslag van data die met laserlicht door glasvezel wordt gestuurd deze altijd eerst worden omgezet in elektronische data. Alleen dan kan deze op een harde schijf of in geheugenchips worden geschreven. 

De nieuwe methode kan een aanvulling zijn op de mogelijkheden met fotonica, waar de Brainport Regio veel van verwacht.

In het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications hebben onderzoekers van het Institute of Photonic Integration van de TU/e vorige week hun methode omschreven. Ze maken gebruik van een iets ander type magnetische schijven als voor elektronische data. Bij die laatste wordt met een klein elektronisch magneetje de informatie in de vorm van enen en nullen in de schijf geschreven. 

Sneller

Bij de methode van de Eindhovense onderzoekers worden de ultrakorte lichtpulsen direct op de schijf geleid. Het licht zorgt ervoor dat het magnetisme in de schijf waar nodig van richting verandert en zo de digitale informatie vastlegt. Volgens de onderzoekers, onder leiding van hoogleraar Bert Koopmans, werkt dit proces 100 tot 1000 keer sneller.