Vliegmaatschappijen wapenen zich tegen Brexit
Vliegmaatschappijen wapenen zich tegen de gevolgen van de Brexit, nu een akkoord over het luchtruim op zich laat wachten. Zo richt easyJet een zustermaatschappij op in Wenen en dreigt Ryanair zelfs al haar vliegtuigen uit Engeland weg te halen. ,,Er is mogelijk niet genoeg tijd of goede wil om tot een vervangende deal te komen.”
De Ierse vliegmaatschappij Ryanair was stellig tijdens het presenteren van het kwartaalverslag, zo meldt The Independent. ,,Als we geen zekerheid hebben over de juridische basis voor vluchten tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie in de herfst van 2018, worden we mogelijk gedwongen om vluchten te annuleren en sommige, of alle, vliegtuigen te verplaatsen naar continentaal Europa vanaf april 2019.”
Het is niet de eerste keer dat Ryanair-topman O’Leary met grootse maatregelen dreigt, als hij het niet eens is met beleid. Zo kondigde hij begin juli nog aan om zes vluchten bij Eindhoven Airport te schrappen, omdat hij boos was over het plafond voor het aantal vluchten dat Ryanair mocht uitvoeren. Maar wat de Brexit betreft, staat hij niet alleen.
EasyJet
Ook easyJet zit niet stilletjes een nieuw akkoord over het luchtruim af te wachten. Sinds het referendum over de Brexit in 2016, is het bedrijf verschillende opties aan het bekijken. Inmiddels lijkt de vliegmaatschappij een voorlopige oplossing te hebben gevonden: easyJet is bezig met het oprichten van een zustermaatschappij in Wenen.
Hoewel het hoofdkantoor in Londen gevestigd blijft, verspreidt de maatschappij het risico. Dit doet het bedrijf door 110 vliegtuigen vanaf de Oostenrijkse hoofdstad te laten vliegen naar verschillende Europese bestemmingen. Vanuit Londen heeft easyJet hier mogelijk binnenkort geen toestemming voor.
Luchtvaartakkoord
Dat vooral de vliegmaatschappijen Ryanair en easyJet maatregelen willen nemen, is logisch. Zij hebben het meeste last van de gevolgen van de Brexit. Voor hen geldt Groot-Brittannië als grootste marktsegment. Hier is de open Europese luchtvaartmarkt, met uniforme regels over concurrentie en veiligheid, straks niet meer van toepassing. Vanuit Groot-Brittannië moeten de maatschappijen daarom opnieuw onderhandelen met elke Europese bestemming.
Die onderhandelingen gaan onder meer over landingsrechten, exploitatievergunningen en eigendomsregels. Hoe dit er precies uit gaat zien, is tot frustratie van onder meer Ryanair nog niet bekend.
Toch blijft bij EasyJet-topvrouw Carolyn McCall de stemming voorlopig optimistisch. ,,Als de EU uit 27 landen blijft bestaan en er is maar één afhaker, dan is het verschil met de bestaande situatie niet zo groot. Er zijn nu ook landen die niet bij het Schengengebied horen (onder meer het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Roemenië, red.), dus als luchtvaartmaatschappij moeten we al rekening houden met verschillende regels", zo zei ze eerder tegen het AD.
Overige maatschappijen
Ook British Airways is gericht op de Britten, maar omdat deze vliegmaatschappij geen intercontinentale vluchten heeft zijn de gevolgen minder groot. Dat meldt Telegraph. Bovendien heeft British Airways meerdere zustermaatschappijen, waaronder het Spaanse Vueling en het Ierse Aer Lingus, die wel naar Europese bestemmingen mogen vliegen.
Voor Nederlandse maatschappijen geldt vooral de vraag of ze straks nog gemakkelijk de Britse markt kunnen betreden. KLM zei eerder in een persverklaring de Brexit nauwlettend in de gaten te houden. ,,KLM vliegt op 16 bestemmingen in Groot-Brittannië. Het belang van deze markt is groot voor KLM."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vier jaar geleden gekocht voor kwart miljard en nu de stekker eruit: Philips-belofte draait uit op miskoop
BEST/EINDHOVEN - De onzekerheid bij Philips duurt voor veel werknemers nog weken of zelfs maanden. Voor enkele tientallen werknemers in Best is het doek al gevallen. Terwijl ze amper vier jaar terug nog als veelbelovend werden binnengehaald. Voor een kwart miljard euro. -
PREMIUM
Pensioenbaas Jos Brocken moest knokken tegen kortingen
Na 16 jaar bij pensioenfonds PMT, waarvan de laatste vijf jaar als bestuursvoorzitter, stopt Jos Brocken bij PMT. Vijf jaar moest hij knokken om dreigende verlaging van de pensioenen af te wenden, maar in zijn laatste dagen kon hij nog twee keer de pensioenen verhogen. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM
Nederlander bouwt grootste zonnepark van Europa: ‘Minder grote visuele impact dan windmolens’
De Spaanse zon is voor veel Nederlanders de belangrijkste reden om er jaarlijks de costa’s op te zoeken. Maar diep in het binnenland van Spanje is een uit Nederland afkomstig bedrijf om andere redenen op zoek naar die zon: Soto Solar ontwikkelt er het grootste zonnepark van Europa.
-
PREMIUM
Bouwers van cleanrooms voor ASML fuseren: Brecon en Muller gaan vanuit Eindhoven internationale markt op
EINDHOVEN/HELMOND - Bouw van cleanrooms voor onder meer ASML. Afbouw van wanden en plafonds voor kantoren en woningen. Brecon en Muller Afbouw Groep vormen samen een bouwbedrijf met internationale ambities. -
-
-
Europese Centrale Bank blijft rente verhogen
De Europese Centrale Bank blijft voorlopig doorgaan met renteverhogingen. Dat is nodig, want de hoge inflatie is taai. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?