Volledig scherm
© -

Vliegtickets boeken: zo ben je het voordeligst uit

Op maandag boek je voor 400 euro een retourtje Athene, maar op dinsdag is hetzelfde ticket ineens tientallen euro’s goedkoper. De prijzen fluctueren nogal, maar er zijn trucjes om deze zomer toch het voordeligst naar je vakantiebestemming te vliegen.

1. Boek twee, drie of vier maanden van tevoren, op een woensdag

Niet te kort van tevoren boeken, is zowel het advies van vergelijkingssite Skyscanner als de Consumentenbond. Toch lopen hun periodes uiteen. Volgens de vergelijker is het een goed idee om je vliegreis acht weken van tevoren te boeken. ,,Hiermee bezuinig je ruim een tiende op de gemiddelde prijs”, aldus woordvoerder Linda Hoebe.

De Consumentenbond noemt daarentegen drie tot vier maanden voor vertrek boeken ideaal. Het is dus geen exacte wetenschap. Toch lijkt het wachten op een last minute wat achterhaald.

Specifiekere adviezen zijn er ook. Volgens onderzoek van Skyscanner zijn week 30 – dit jaar 24 tot en met 30 juli – en de maand juli het duurst om vanaf Nederland te reizen. Vliegen op dinsdag of woensdag zou volgens de Consumentenbond het goedkoopst zijn, en zaterdag juist tot 25 procent duurder dan gewoonlijk. Populaire reismomenten voor zakenmensen, zoals maandagochtend en vrijdagavond, vallen ook vaak duurder uit.

2. Heb geduld en vergelijk

Er zijn tegenwoordig veel vergelijkingssites die een uitgebreid overzicht geven van beschikbare vliegtickets, aanbieders en prijzen. Overzichtsites als Skyscanner, Momondo en Kayak zijn een goed beginpunt. Vergelijk ze vooral ook onderling.

De Consumentenbond adviseert verder om niet de eerste schijnbaar goedkope vlucht te boeken die je tegenkomt. ,, Waarschuwingen in de trant van ‘nog 3 stoelen beschikbaar’ proberen je over te halen om snel te boeken. Trap er niet in!” Laat je niet opjutten tot een overhaaste aankoop. Beter is om de prijzen af en toe te bekijken, zodat je doorkrijgt wat écht goedkoop is.

Een handig trucje is hierbij volgens de Consumentenbond het instellen van een prijsalarm voor je voorkeursbestemming. Dat kan bijvoorbeeld bij vergelijkers als Skyscanner en Kayak. Je krijgt dan een mail als de prijzen veranderen zodat je op het juiste moment actie kunt ondernemen, en niet zelf constant hoeft te checken of er iets met de ticketprijzen gebeurt.

Goede prijs te pakken? Ga dan ook nog eens naar de site van de betreffende vliegmaatschappij. Soms is die goedkoper, omdat een bemiddelaar bijvoorbeeld ook nog wat wil verdienen aan de tickets. Toch zijn ook zij niet heilig: ,,Luchtvaartmaatschappijen KLM en TUI en meer dan de helft van de door ons bekeken online reisbureaus brengen boekingskosten in rekening, ook al doe je de boeking zelf.”

3. Extra's: boek geen retourticket en klik ‘verder’

In één keer een retourtje boeken is misschien gemakkelijk, maar het kan je geld kosten. Een vliegmaatschappij kan de heenweg goedkoop zijn, maar op de terugreis ineens duur uitvallen. Koop dus vooral twee keer een enkele reis. Dat kan volgens de Consumentenbond maximaal 150 euro schelen.

Zijn er meerdere luchthavens in de stad waar je vandaan vertrekt of waar je naartoe reist, neem dan ook de prijzen van die plekken mee. Ook een tussenstop is een onverwachte geldbespaarder.

De Consumentenbond waarschuwt tot slot voor bijkomende kosten die pas na een paar stappen tevoorschijn komen. Klik dus vooral nog even verder, en zie wat de eindprijs is. De eerder genoemde boekingskosten, maar ook een extra bedrag voor bagage en betalen voor het gebruik van iDeal zijn veelvoorkomende verrassingen.