Waarde olie- en gasreserves keldert van 169 naar minder dan 8 miljard euro
De waarde van de Nederlandse olie- en gasreserves is van 169 miljard euro in 2013 gekelderd naar minder dan 8 miljard euro in 2019.
Delen per e-mail
Dit schrijft Dagblad van het Noorden. De belangrijkste oorzaak is de afbouw van de gaswinning uit het Slochterenveld, die in 2014 in verband met de aardschokproblemen werd ingezet, een jaar nadat er nog 54 miljard kuub gas uit was gewonnen. Maar ook de prijsval van aardgas met 37 procent die in 2013 begon, verklaart voor een deel de waardedaling, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In 2007 werd de waarde van de olie- en gasreserves nog vastgesteld op 275 miljard euro. De winning van Gronings gas eindigt waarschijnlijk in 2022. Door de lage gasprijs, de afbouw van infrastructuur en de weerstand tegen fossiele brandstoffen bij de bevolking en investeerders daalt ook de winning uit de kleine gasvelden, waarvan de voorraden ook snel slinken.
Verbruik niet of nauwelijks afgenomen
Terwijl de winning gestaag wordt afgebouwd, is het gasverbruik sinds 2013 niet of nauwelijks afgenomen. Voor de productie van elektriciteit is het gasverbruik fors toegenomen. Door de lage gasprijs kunnen gasgestookte centrales goedkoper stroom leveren dan kolencentrales. Ondanks het streven naar gasloze woningen is het verbruik van gas door huishoudens slechts marginaal afgenomen.
Lees verder onder de grafiek.
Meer import dan export
Het binnenlandse gasverbruik kon vorig jaar nog voor driekwart worden gedekt door binnenlandse productie. Er is echter steeds meer buitenlands gas nodig. In 2018 werd er voor het eerst meer gas ingevoerd dan uitgevoerd. Vorig jaren nam de export verder af en de import verder toe.
Naast het gas uit vooral Rusland en Noorwegen dat per pijpleiding naar ons land komt, is er ook het gas dat vloeibaar per schip naar Nederland wordt gebracht. Dit zogeheten LNG komt aan land bij de speciaal daarvoor aangelegde Gate Terminal bij Rotterdam.
Nederland kent ook een aantal kleine olievelden op land en op zee, die qua volume niet vergelijkbaar zijn met de gasvelden in ons land. Gemeten naar de calorische waarde bestond in 2005 drie procent van de fossiele energiereserves uit olie. Door de daling van de aardgasreserves is dit nu veertien procent. Van het totale olieverbruik in Nederland komt één procent uit de eigen velden.
Bekijk al onze video’s over economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Jan Hein Sträter ‘Ik ontken niet dat tabaksverslaving bestaat, maar het probleem wordt erg overdreven’
Mensen roken niet omdat er een tabaksindustrie is, maar de tabaksindustrie is er omdat mensen graag roken. Dat zegt Jan Hein Sträter, directeur van de brancheorganisatie van de Nederlandse tabaksindustrie. -
Met derde topvrouw is Raad van Toezicht TU/e compleet
EINDHOVEN - Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink is benoemd in de Raad van Toezicht van TU/e. Die is met vijf leden weer compleet en passend in het beleid van de TU/e, de vrouwen zijn in de meerderheid. -
PREMIUM
Meer bedrijven in de regio ondanks coronacrisis
EINDHOVEN - Winkels dicht, webshops open. Ondanks de coronacrisis is het aantal nieuwe bedrijven in Zuidoost-Brabant in december gestegen. Ondernemers proberen te profiteren van de explosieve groei van internetwinkelen. -
Arbeidsinspectie overspoeld met meldingen over corona-overtredingen
De Arbeidsinspectie heeft de handen vol aan meldingen over bedrijven die de coronarichtlijnen aan de laars lappen. Tot 6 december vorig jaar kwamen er bijna 6500 klachten binnen over onveilige werksituaties. Twee keer werd het werk onmiddellijk stilgelegd. -
PREMIUM
De lonen stijgen maar de koopkracht zal dalen, zo zit dat
Schraalhans is keukenmeester dit jaar. De lonen stijgen nog wel, maar minder dan de inflatie. Dat betekent dat de koopkracht van de meeste Nederlanders zal dalen.
-
Chinese topbankier ter dood veroordeeld wegens corruptie, activisten boos: ‘Dit is inherent wreed’
Een voormalige topbankier is gisteren in China ter dood veroordeeld omdat hij over een periode van tien jaar ruim 226 miljoen euro aan opkoopsommen zou hebben ontvangen. Mensenrechtenorganisaties reageren verbijsterd en veroordelen de straf. ,,China doet duidelijk weer een stap terug”, laat Human Rights Watch in een verklaring weten. -
Eindhovense detacheerder Continu breidt uit in publieke sector: vierde overname in twee jaar
EINDHOVEN - Industrie, bouw en nu ook de publieke sector. Arbeidsbemiddelaar Continu Group uit Eindhoven completeert zijn dienstenaanbod door de overname van Solyne in Amsterdam. -
PREMIUM
Werknemers Signify leverden een vijfde van hun salaris in om corona, maar krijgen dat nu terug
EINDHOVEN - Werknemers van Signify krijgen het loonoffer dat een groot deel van hen vorig jaar bracht in verband met de coronacrisis terug. Het Eindhovense lichtbedrijf vroeg bijna 36.000 werknemers in binnen- en buitenland om in april, mei en juni van het afgelopen jaar twintig procent van de uren en daarmee ook een vijfde van het salaris in te leveren.