Volledig scherm
Irene van den Berg. © Joost Hoving

Wat als jij die slijmjurk van een collega mocht beoordelen?

PSYCHOLOGELDMoet de feedback van collega's mede bepalen wie promoties en salarisverhogingen op de werkvloer krijgt? Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag.

Quote

Het zou zonde zijn als die beoordelin­gen collega-vriend­schap­pen verstoren

Iedereen heeft op zijn werk wel een Jaap. Jaap loopt er de kantjes vanaf. Tot de baas binnenkomt; dan is hij plots druk aan het bellen. Jaap is het bij vergaderingen altijd eens met de baas en laat dat luid en duidelijk merken. Ook lacht hij het hardst om zijn grappen, zelfs de superflauwe. Jaap heet soms Frank, Marjolein, Mustafa of nog anders. Maar altijd geldt: hoe geliefder bij de baas, des te gehater bij zijn collega's.

Herkenbaar? Hoe geweldig zou het zijn als jíj Jaap eens mocht beoordelen. Kwaliteit van het werk: dikke onvoldoende. Vermogen om samen te werken: nog beroerder. Binnenkort mag het misschien. Want er is een nieuwe trend op de werkvloer: je collega's raten. Bij PwC en advocatenkantoor Baker McKenzie weegt de feedback van collega's sinds kort mee bij promoties en salarissen. Het idee is dat collega's vaak meer zien dan de manager vanuit zijn ivoren toren. Bovendien is een baas ook maar een mens, met zijn eigen stokpaardjes en voorkeuren. Het is dus eerlijker als je door meerdere collega's wordt beoordeeld.

Allemaal waar. Toch hoop ik niet dat de trend doorzet. Ik vrees dat die beoordelingen een wig drijven tussen collega's. Terwijl maatjes op je werk ontzettend belangrijk zijn, zo blijkt keer op keer uit onderzoek. Een dertiende maand is leuk, net als een dikke leaseauto en voldoende doorgroeimogelijkheden. Maar alleen fijne collega's zorgen ervoor dat we écht fluitend naar ons werk gaan. Psycholoog en neurowetenschapper Matthew Lieberman stelt zelfs dat een vriend op de werkvloer ons net zo gelukkig maakt als een opslag van 100.000 dollar.

Het zou zonde zijn als die beoordelingen collega-vriendschappen verstoren. Eerlijkheid is belangrijk in een vriendschap, maar je kunt ook té eerlijk zijn. Ik vrees dat ik niet veel vriendinnen overhoud als ik ze elk kwartaal een schriftelijke beoordeling toestuur. Cadeau voor mijn verjaardag: kan origineler. Weekendje weg samen: was gezellig, maar je had het wel erg veel over je zieke vader. Ook collega-vriendinnen zitten niet op zoveel eerlijkheid te wachten, vrees ik.

Collega's waar we het niet zo goed mee kunnen vinden, moeten we trouwens ook koesteren. Je kunt Jaap een dodelijke beoordeling geven, maar een potje roddelen lucht net zo goed op. En lekker klessebessen bij het koffieapparaat is nog nuttig ook. Roddelen versterkt de groepseenheid en kan steun bieden. Mijn advies: geniet van collega-vriendschappen, en laat Jaap lekker het probleem zijn van de baas.

Reageren? Mail dan naar 
economie@persgroep.nl