Volledig scherm
PREMIUM
Tegenstander Rob Voets (boven) en voorstander Herman Steenhuis (onder) over spitstaks. © Fotomeulenhof

Wat vinden transporteurs van invoering van de spitstaks?

EINDHOVEN - Met het toenemen van het fileleed, vooral in de regio Eindhoven, lijkt het draagvlak voor het invoeren van rekeningrijden toe te nemen, ook in het bedrijfsleven. Uit een enquête van VNO-NCW bleek deze week dat een kleine meerderheid (53 procent) van de ondernemers in Noord-Brabant en Zeeland voorstander is van zo’n spitstaks, een tolheffing op belangrijke wegen. Het ED laat een voor- en tegenstander aan het woord.

Voorstander: Herman Steenhuis (Aarts Transport in Veldhoven):

,,Als er een tolheffing komt, zitten wij met minder vertraging”, is de overtuiging van Herman Steenhuis. Samen met John Steenmetz vormt hij de directie van Aarts Transport in Veldhoven. ,,Bepaalde trajecten zijn dan minder druk, omdat het verkeer zich meer gaat verspreiden. Dat verkort de arbeidsduur van mijn collega’s. Zo kunnen we onze omzet vergroten, omdat de wachttijden minder zijn. Daarnaast verwacht ik dat het veiliger is. Omdat ik denk dat er met minder verkeer, minder ongelukken gebeuren.”

  1. Aircision in Eindhoven wil bij 5G test lasers als datakabels door de lucht sturen
    PREMIUM

    Aircision in Eindhoven wil bij 5G test lasers als datakabels door de lucht sturen

    EINDHOVEN - Onder de straten in de steden ligt het vol met kabels en buizen en met de komst van het nieuwe 5G mobiele netwerk dreigen er nog vele bij te komen. Als het aan John Reid en Luis Oliveira van Aircision ligt hoeven het er niet zoveel te zijn. „Met onze technologie kunnen we data met laserstralen versturen. Lasers op gebouwen en masten zenden gecodeerde lichtstralen naar elkaar. Op die laserstralen versturen we data met een snelheid van tien gigabit per seconde. Dat is een 5G snelheid die met radiografische straalzenders niet te halen is. Het nadeel dat regen en mist de lasers kunnen onderbreken, daar hebben wij wat op gevonden.”