Weer energiemaatschappij omgevallen: Allure Energie vraagt faillissement aan
Opnieuw gaat een energiemaatschappij ten onder in deze tijd van torenhoge tarieven voor gas en elektriciteit. Het Drentse Allure Energie heeft faillissement aangevraagd en verliest zijn vergunning.
Het kleine bedrijf, met ongeveer 600 klanten, maakte het faillissement vanmorgen bekend. Naar eigen zeggen wordt het einde niet veroorzaakt door de torenhoge gas- en elektriciteitsprijzen, maar door een juridisch conflict.
,,Tot onze spijt moeten we u mededelen dat Allure Energie haar handelsactiviteiten heeft moeten staken en haar faillissement heeft aangevraagd”, laat de leverancier op de eigen internetpagina weten. ,,Door een juridische strijd tussen aandeelhouders was het niet mogelijk om de dienstverlening nog langer voort te zetten.”
Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft op verzoek van de leverancier zelf de vergunning ingetrokken. Bij de rechtbank in Groningen is door het in Beilen (Drente) gevestigde Allure Energie vervolgens faillissement aangevraagd.
Overstappen
De curator van Allure Energie heeft nu tot 26 november om een energieleverancier te vinden die de 600 klanten over wil nemen. Lukt dat niet dan worden de huishoudens voor 1 december verdeeld over de bestaande leveranciers.
In de praktijk zullen de meesten dan terechtkomen bij Vattenfall, Eneco en Essent. Klanten van Allure Energie blijven in de tussentijd gewoon energie ontvangen. Ze krijgen vanzelf bericht van hun nieuwe energieleverancier. Tot 1 december kunnen zij sowieso niet overstappen, vanaf 1 december is dat weer mogelijk.
De ACM waarschuwt overigens alvast dat Allure Energie-klanten die een hoog termijnbedrag vooruit hebben betaald of nog een welkomstbonus tegoed hebben dat geld mogelijk niet of niet geheel terug zullen krijgen.
Enstroga en Welkom Energie
Allure Energie is al het derde energiebedrijf in korte tijd dat kopje onder gaat. Vorige week viel het doek voor Enstroga Energie, dat net als Allure Energie slechts 600 klanten bezat. De klanten worden verdeeld over bestaande leveranciers, nu geen enkele concurrent hen wilde overnemen.
Het derde en grootste slachtoffer van de energiecrisis is Welkom Energie, dat eind oktober failliet ging. Hier lukte het wel om een andere leverancier te vinden. Eneco nam de 90.000 klanten over, tot woede van velen. Het energiebedrijf besloot namelijk torenhoge tarieven te rekenen, de gasprijs ging zelfs naar 1,80 euro per kubieke meter. Veel klanten zagen hun maandelijkse kosten verdubbelen.
Kijk hier onze video's over de energiecrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Oekraïense vluchtelingen worden door werkgevers uitgebuit’
Vluchtelingen uit Oekraïne worden in Nederland geregeld uitgebuit door malafide werkgevers. Er wordt misbruik gemaakt van hun gebrek aan kennis over de Nederlandse arbeidsregels. -
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
Met video
First Citizens Bank koopt failliete Silicon Valley Bank
De Amerikaanse First Cititzens Bank neemt de omgevallen Silicon Valley Bank (SVB) over. De bank uit de staat North Carolina neemt alle tegoeden en leningen over van overheidsorgaan FDIC. De zeventien filialen van SVB gaan maandag open als First Citizens-kantoren. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Energiebedrijf Enstroga valt ook om, klanten verdeeld over andere leveranciers
Enstroga is na Welkom Energie het tweede energiebedrijf binnen een maand dat omvalt door de torenhoge gasprijzen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) trekt de leveringsvergunning van de Duitse leverancier in. De klanten worden verdeeld over alle andere energiebedrijven.
-
PREMIUMMet video
Investeerders mijden Nederlandse techsector: ‘Wat met SVB is gebeurd, gaat hier ook effect hebben’
Jarenlang reikten de bomen tot aan de hemel, maar inmiddels is de techsector hard onderuitgegaan. Raken de massaontslagen in de VS, de omvallende start-upbank SVB en opdrogende investeringsgelden ook de Nederlandse techbedrijven? -
-
-
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee. -
Klanten van Welkom Energie gaan bij Eneco 289 euro per maand betalen
De 90.000 klanten van het failliete Welkom Energie gaan fors meer betalen bij Eneco, met name voor gas. Van 1 november tot 1 maart betalen ze een vast tarief van 1,80 euro per kubieke meter gas en 49 cent per kilowattuur stroom. Dat laat Eneco weten aan deze site.