Volledig scherm
Chris Baelemans Welten Vessem © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Welten uit Vessem verkoopt onderdeel projecten

VESSEM - Financieel detacheerder Welten neemt afscheid van de projecten-tak die zich bezighoudt met  (telefonisch) klantencontact voor banken en verzekeraars. 

Welten kiest daarmee nadrukkelijk voor detachering van financiële professionals voor complexe financiële vraagstukken. Zaken als financieel advies bij een echtscheiding en ondersteuning bij de verkoop van een onderneming, waar  persoonlijke gesprekken voor nodig zijn. 

,,We leggen de focus op de menselijke factor", onderstreept directeur Chris Baelemans de nieuwe koers die een jaar geleden al is ingezet. Welten moet zich aanpassen in een krimpende financiële sector. Klassieke adviesrollen en administratieve functies die de detacheerder van oudsher invult voor banken en verzekeraars verdwijnen.

Welten startte vorig jaar een grootschalig omscholingsprogramma om medewerkers te trainen in competenties als coaching, begeleiding en samenwerking. De detacheerder wil ze ook inzetten voor andersoortig werk in bedrijven als begeleiding van ‘agile’ en ‘scrum’, werken in projectvorm met veelvuldige terugkoppeling van tussentijdse resultaten.

De projecten-tak van Welten verzorgt werkzaamheden als de verwerking van schadeclaims voor verzekeraars en de administratieve afhandeling van hypotheekdossiers voor banken. Welten kocht daarvoor in 2012 het Nijmeegse bedrijf Capter. De voormalig eigenaar van Capter, Michiel Koopman, neemt nu samen met een aantal andere Nijmeegse ondernemers het bedrijf over van Welten. Bij het onderdeel werken zo'n 60 mensen in vaste dienst en daarnaast op projectbasis nog 60 tot 80 medewerkers, zegt Baelemans.

Nieuwe eigenaar ProudFX kan volgens Baelemans profiteren van werk van banken dat zich aandient voor dossiers met aflossingsvrije hypotheken. Banken willen die laten omzetten naar bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek of klanten laten aflossen. Welten heeft met succes een aanvraag ingediend om voor dit werk provisies in rekening te kunnen brengen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) verstrekte een daarvoor vereiste ontheffing van het provisieverbod wel onder de voorwaarde dat het betreffende bedrijfsonderdeel geen medewerkers mag uitwisselen met andere onderdelen. Binnen Welten gebeurde dat wel. ,,Dat heeft meegespeeld in de keuze om de projecten-tak te verkopen", licht Baelemans toe.