Volledig scherm
Philips Design Eindhoven © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Werkgeversonderzoek: Philips en MMC fijnste werkgevers

EINDHOVEN/HELMOND - Multinationals blijven populair als werkgever. Een baan bij Philips rolt als meest aantrekkelijk uit de bus, vóór KLM en de Luchthaven Schiphol, bleek uit een nieuw werkgeversonderzoek.

In de lijst organisaties zonder winstoogmerk is de winnaar opvallender. Het Maxima Medisch Centrum in Eindhoven/Veldhoven staat voor die sector in Nederland bovenaan, de lage score op bekendheid wordt daar overtuigend gecompenseerd door de prettige werksfeer.

Lijstjes
Het blijkt allemaal uit de nieuwe Randstad-lijst van de beste werkgevers, die donderdagavond in Diemen is gepresenteerd. Lijstjes zoals die er met grote regelmaat verschijnen. Zo is er de lijst van weekblad Intermediair waar Philips vorig jaar op nummer drie stond en die van arbeidsmarktonderzoeker Intelligence Group die Philips op vier zette in 2016. Om er maar een paar te noemen. Met het onderzoek van de uitzendorganisatie staat Philips weer op de hoogste trede, een plek waar het concern na de millenniumwisseling steevast stond. Daarna zakte het bedrijf in veel lijstjes een beetje weg, hoewel het vaak een plekje in de top vijf hield. 

Het gebruik van nieuwste technologieën, carrièremogelijkheden, de balans tussen werk en privé en de aandacht voor samenleving en milieu zijn de belangrijkste redenen voor de hernieuwde koppositie. Toch neemt de aantrekkelijkheid van het bedrijf in de hightech-industrie af, concludeert Randstad op basis van 13.000 ondervraagden. Maar dat geldt vooral voor bedrijven in die sector: ook voor ASML, Microsoft, Samsung, Siemens. Andere populaire bedrijven om te werken zijn Microsoft en Tesla. Het zegt mogelijk meer over de groep waaraan de uitzendorganisatie haar vragen voorlegde. Vooral de sectoren detailhandel, non-profit en een baan in het hoger onderwijs scoren bij de Randstad-respondenten. Van hen verwacht 83 procent niet dat werken in een digitale innovatieve omgeving, wat veel multinationals toch zijn, niet bij hem of haar past.

TNO
Vorig jaar was in de categorie van organisaties zonder winstoogmerk TNO nog de meest aantrekkelijke werkgever van Nederland maar nu is dat MMC. Een regionaal ziekenhuis als beste landelijk werkgever? De naamsbekendheid van het Máxima Medisch Centrum steeg van 11 procent naar 27 procent. De aantrekkelijkheid van de organisatie schoot de afgelopen jaren omhoog van 32 procent, naar 44 procent tot maar liefst 54 procent dit jaar. 

Sabrina Maaskant (35), chirurg en oncoloog MMC
Ze begint elke werkdag met een lach. Altijd. Het is een antwoord op het vriendelijke 'goedemorgen' van vaste vrijwilligers die patiënten, familieleden en personeel welkom heten bij de hoofdingangen van de MMC-locaties in Eindhoven en Veldhoven. ,,Tekenend voor de benaderbaarheid en de sfeer'', vindt chirurg/oncoloog Sabrina Maaskant. ,,Eindhoven als merk zet in op innovatie en dat doet het MMC ook met de Health Innovation Campus in Veldhoven.  Naast het dagelijkse werk ook bezig zijn met bijvoorbeeld virtual reality in de zorg, maakt het werk gaaf."

Yvonne van Agt (57), verpleegkundige MMC
'Jullie hebben het hier écht fijn hè', constateerde een patiënt onlangs toen die Yvonne van Agt met haar collega's observeerde. ,,Er zit plezier in de organisatie." Of ze verrast was dat het MMC zo hoog scoort als beste werkgever? ,,Niet gek. Je kunt leren wat je wilt, je krijgt begeleiding bij het traject dat je kunt volgen zodat je daar geen zorgen over hebt." Ze kan nog wel een reden bedenken: het jaarlijkse personeelsfeest. Afgelopen keer in het Evoluon, met alles erop en eraan. ,,Iedereen is er dan. Van de schoonmaakster tot de Raad van Bestuur. Geweldig leuk." 

Nihan Iskenderkaptanoglu-Filiz (34), kwaliteitsmedewerker Philips 
De Philips-taal, Nihan Filiz moest er aanvankelijk een beetje aan wennen. Alsof er geen zin wordt uitgesproken zonder een berg 'corporate afkortingen' erin. ,,De eerste tijd heb ik heel wat jargon opgezocht op een speciale website waarop ze allemaal staan uitgelegd. Handig", zegt Filiz, die jarenlang voor Philips's branchegenoot Medtronic in Istanboel werkte. Dat Philips de laatste jaren een duidelijke koers richting gezondheidstechnologie is gaan varen, draagt volgens haar bij aan de populariteit als werkgever. Het internationale ook: ,,In mijn werk bel ik het ene moment met Vietnam of Colombia, het andere moment met China."

Volledig scherm
Philips Design Eindhoven © Fotopersburo van de Meulenhof BV
  1. Philips-topman Frans van Houten: medische apparatuur duurder door Europese papierwinkel

    Philips-topman Frans van Houten: medische apparatuur duurder door Europese papierwinkel

    EINDHOVEN/AMSTERDAM - Philips waarschuwt voor een nieuwe Europese waakhond die medische bedrijven scherp in de gaten gaat houden. Volgens Philips-topman Frans van Houten gaat het om een organisatie die 'net zo bureaucratisch is als de Amerikaanse toezichthouder' waarmee het concern het al jaren aan de stok heeft. De nieuwe organisatie zou voor zoveel papieren rompslomp gaan zorgen dat medische apparatuur voor ziekenhuizen en consumenten duurder wordt.