Zet de vingerafdruk hackers buitenspel? Antonio Banderas hoopt van wel

VideoIn de strijd tegen identiteitsdiefstal en -fraude is de hoop steeds meer gevestigd op biometrische gegevens. Vingerafdrukken, gezichts- en spraakherkenning worden betrouwbaarder geacht dan wachtwoorden, die vaak makkelijk te kraken zijn. 

Quote

Ik heb bij vrienden en collega's gezien wat voor gevolgen het heeft als wachtwoor­den en accounts gehackt worden, en privéfoto's en video's worden rondge­stuurd

Antonio Banderas

Cybercrime treft jaarlijks vele duizenden mensen. Volgens het CBS had in 2016 ongeveer  5 procent van de Nederlanders te maken met hacken of identiteitsfraude. Dat komt onder meer door de diefstal van inloggegevens:  emailadressen en wachtwoorden. 

Een switch naar biometrische gegevens - vingerafdrukken, irisscans, stemherkenning - om toegang tot gegevens te krijgen zou de fraudegevoeligheid van gegevens moeten verminderen. Steeds meer bedrijven zetten daar op in. 

Een voorbeeld van de ontwikkeling is het Spaans-Nederlandse bedrijf Biocryptology. Dat presenteert vandaag op een conferentie in Amsterdam een nieuw platform. Dat moet consumenten in staat stellen om met één account toegang te krijgen tot diverse diensten, zoals hun bank en verzekeraar, maar ook autoverhuurders of webwinkels. 

De app die ze daarvoor gebruiken maakt gebruik van de biometrische techniek van de smartphone waar hij op geïnstalleerd is. Voor  meer geavanceerde oplossingen, met een hoger veiligheidsniveau, heeft het bedrijf een eigen verificatietoken ontwikkeld. ,,Het bijzondere is dat we de biometrische gegevens zelf niet opslaan", zegt Ted Oorbals, directeur van Biocryptology. ,,Op deze manier elimineren we de kans op diefstal en fraude. Er valt namelijk niets te stelen." 

Apple

Volledig scherm
Inloggen met een vingerafdruk: veiliger dan een wachtwoord? © Biocryptology

Volgens Raymond Veldhuis, hoogleraar biometrie in Twente, zitten ook andere bedrijven meer en meer op dat spoor. ,,Apple bijvoorbeeld claimt ook dat het de biometrische gegevens van klanten niet opslaat, maar dat die alleen op de telefoon van de gebruiker worden opgeslagen."

Honderd procent veilig is biometrische toegang daarmee niet. Veldhuis: ,,Als je het echt wilt, kun je ook toegang krijgen tot een systeem dat met biometrische gegevens beveiligd is. In theorie kun je bijvoorbeeld een vingerafdruk van een koffiekopje wat iemand heeft vastgehouden afnemen. Een extreem ingewikkeld wachtwoord is moeilijker te kraken."

Toch is een biometrische inlog uiteindelijk veiliger. Want een extreem ingewikkeld wachtwoord is niet alleen moeilijk te kraken, maar ook moeilijk te onthouden. ,,Dat lukt de meeste mensen gewoon niet, en daarom kiezen ze makkelijkere varianten. Die zijn op hen beurt weer makkelijker te hacken dan vingerafdrukken of irisscans."

(Tekst loopt door onder de foto)

Volledig scherm
Antonio Banderas met een verificatietoken van Biocryptology © Biocryptology

Grof geschut

Biocryptology zet grof geschut in om zijn product aan de man te brengen. Eigenlijk was het de bedoeling om vandaag Hollywood-acteur Antonio Banderas als boegbeeld af te vaardigen naar het evenement in Amsterdam, maar hij was verhinderd vanwege verplichtingen voor een nieuwe film. 

In een video laat hij weten waarom hij zijn naam verbindt aan het bedrijf. ,,Ik heb bij vrienden en collega's gezien wat voor gevolgen het heeft als wachtwoorden en accounts gehackt worden, en privéfoto's en video's worden rondgestuurd. Voor mij als publiek figuur zou het desastreus zijn, als mijn account wordt gehackt."

Investeerders zien wel brood in het concept van Biocryptology, en hebben er meer dan 20 miljoen euro in gestoken. Een belangrijk deel daarvan is afkomstig van de bekende Friese miljonair Klaas Zwart, die zijn vermogen vergaarde met het bedrijf Petroline.