Eeen medewerker Lehman Brothers draagt dozen naar buiten.
Volledig scherm
PREMIUM
Eeen medewerker Lehman Brothers draagt dozen naar buiten. © AFP

Zij werden het gezicht van de crisis

10 jaar kredietcrisisTien jaar geleden kraakte de wereldeconomie in haar voegen. Hoe kon de crisis ontstaan? Hebben we lessen getrokken? Het eerste deel: werknemers van Lehman Brothers die in 2008 met dozen vol spullen op straat werden gezet. Ze missen Lehman nog steeds.

Lynn Gray was in Central Park net over de finish gekomen van de jaarlijkse hardloopronde om geld in te zamelen voor onderzoek naar borstkanker toen haar telefoon ging. Het was een zondag in september, ze stond nog langs het parcours in het park, en haar baas hing aan de lijn. Lehman Brothers, de bank waar ze werkte als onderdirecteur in de vastgoedtak, zou verkocht worden. Zij moest naar kantoor komen. Vertrouwelijke documenten over alle deals die haar afdeling had gesloten, stonden op haar computer. Ze moest gegevens verzamelen voor de koper.

  1. Flinke domper voor verpleegkundigen: 'gratis vliegticket-actie' loopt niet volgens plan

    Flinke domper voor verpleeg­kun­di­gen: 'gratis vliegtic­ket-ac­tie' loopt niet volgens plan

    Een gezamenlijke actie van KLM en beroepsvereniging V&VN om verpleegkundigen en verzorgenden te bedanken voor hun harde werk tijdens de coronacrisis is niet helemaal volgens plan verlopen. Hulpverleners die behoefte hebben aan vakantie konden zich verspreid over drie dagen opgeven om kans te maken op een gratis vliegticket. Maar door de overweldigende belangstelling moesten twee inschrijfmomenten op het laatste moment worden geschrapt. Verpleegkundigen reageren teleurgesteld.