Zó kun je op vakantie beter op de kleintjes letten
columnVoor zowel big spenders als kruideniers bestaat er een eenvoudig trucje om op vakantie niet te veel met geld bezig te zijn. Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag.
Net terug van vakantie en platzak? Je bent niet de enige Nederlander die over de grens te veel uitgeeft. Op reis bin ons ineens wat minder zuunig.
Twee banken hielden deze zomer een enquête over ons geldgedrag op vakantie. Wat blijkt? Zodra we onze caravan achter de auto gebonden hebben, willen we niet meer aan geld denken. Driekwart van de Nederlanders wil op vakantie alles kunnen doen, zonder ook maar een moment op de centen te hoeven letten, zo kwam uit de enquête van SNS-bank (ING schat ons ietsje verantwoordelijker in en heeft het over twee derde).
Nu wil ik ook best eersteklas naar een tropisch eiland vliegen om me daar in een luxe resort vol te gieten met heerlijke cocktails. (Als je het zo bekijkt: wie behoort er eigenlijk tot dat kwart dat op vakantie wél graag op hun geld let?) Interessanter is wat de gevolgen zijn van die onrealistische wens.
Bijna iedereen checkt tijdens de vakantie of het salaris al binnen is
En daar denken de onderzoekers van beide banken opvallend genoeg heel anders over. Uit de steekproef van SNS kwam dat de meeste Nederlanders inderdaad te veel uitgeven. Bij maar liefst 53 procent waren hun uitgaven hoger dan geschat. Bij een op de tien leidde dit tot rood staan of een onverwacht hoge creditcardrekening bij thuiskomst.
De onderzoekers van ING zien het anders. Die stellen dat we uiteindelijk toch op de Franse camping achter de laptop kruipen om te gaan internetbankieren. Maar liefst 88 procent van de Nederlanders zou op vakantie checken hoe hoog hun saldo is, wat ze hebben uitgegeven en of hun salaris al gestort is.
Van de ondervraagde vakantiegangers bewaart maar liefst 37 procent het bonnetje na een aankoop. Daardoor lukt het ons volgens ING ook beter om ook op vakantie op de kleintjes te letten: volgens ING geeft 'slechts' 22 procent meer uit dan verwacht.
Voor zowel big spenders als kruideniers is er een eenvoudig trucje om op vakantie niet te veel met geld bezig te zijn: stel van tevoren een dagbudget vast dat je vrij kunt besteden. Dan hoef je niet meer je saldo te checken of met bonnetjes te lopen klooien. En staat er nog wel geld op je bankrekening aan het einde van de vakantie. Als je jezelf niet vertrouwt, dan kun je gewoon iedere ochtend opnieuw datzelfde bedrag pinnen.
Nog een vakantietip: lees een goed boek of fijn tijdschrift en negeer die geldonderzoekjes van banken lekker. Banken doen die onderzoeken om in de media hun deskundigheid tentoon te kunnen spreiden. Maar veel wijzer word je vaak er niet van. En rijker al zeker niet.
Reageren? economie@persgroep.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
PREMIUM
Eindhovense geprinte toren naar evenbeeld van de Sagrada Familia en de raket van Kuifje is de hoogste
EINDHOVEN - Op de Floriade staat een 3d-geprinte toren uit Eindhoven die werd ontworpen naar evenbeeld van (een stukje van) de Sagrada Familia in Barcelona. Er is wel een verschil: de Eindhovense duiventoren kwam wél op tijd af. -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
PREMIUMhoogleraar
Waarschuwing voor steeds zwaardere sancties: ‘We storten ons in diepe recessie’
Woensdag maakte de Europese Commissie het plan bekend voor een complete boycot van Russische olie. Het Westen moet oppassen met steeds zwaardere sancties tegen Rusland aan te kondigen, waarschuwt Harald Benink, hoogleraar economie aan de Universiteit van Tilburg. -
PREMIUMUPDATE
Belegger baalt van bonus; beloning Philips-top massaal afgekeurd maar toezichthouders blijven buiten schot
EINDHOVEN - Aandeelhouders halen flink uit bij Philips. De bonus voor topman Frans van Houten, middenin de grootste terugroepactie in de geschiedenis van het concern, is volledig in het verkeerde keelgat geschoten.
-
PREMIUM
Philips-telg en zoon 'meneer Frits' overleden; Warner Philips werd 83 jaar
EINDHOVEN - Philips-telg Warner Philips is overleden. Hij is de zoon van Frits Philips en de kleinzoon van Anton, één van de twee bouwers van het Philips-concern. Warner Philips overleed afgelopen zaterdag in Eindhoven op 83-jarige leeftijd. -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
Krapte arbeidsmarkt is grootste barrière voor ondernemend Nederland
De huidige krapte op de arbeidsmarkt is voor Nederlandse ondernemers de grootste rem op de bedrijfsvoering. Ook worden ze geplaagd door tekorten aan materialen en productiemiddelen en door ruimtegebrek. Het Centraal Bureau voor de Statistiek peilde samen met de Kamer van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw en werkgeversverenigingen MKB-Nederland en VNO-NCW de stemming van het niet-financiële bedrijfsleven. Een derde van de ondernemers zegt met personeelstekorten te kampen. Uit de meting kwam niettemin naar voren dat het ondernemersvertrouwen toeneemt.