Volledig scherm
De commerciële zonneauto van Lightyear in Eindhoven. © Lightyear

Zonneauto Lightyear uit Eindhoven gaat 119.000 euro kosten

VideoEINDHOVEN - De auto rijdt nog niet. Maar vijf exemplaren zijn al verkocht van de commerciële zonneauto van Lightyear in Eindhoven. Kosten: vanaf 119.000 euro, exclusief BTW.

Achter Lightyear zitten oud-studenten van de TU/e die eerder de zonneauto Stella ontwikkelden. Lightyear onthulde gisteren de eerste beelden van het uiterlijk van de elektrische vierwielaangedreven auto die wordt opgeladen met zonne-energie. De auto kan 800 kilometer rijden op een batterijlading, belooft het inmiddels 11 voltijdsbanen tellende bedrijf. De benodigde energie wordt gegenereerd door  in het dak van de auto geïntegreerde zonnecellen.

Met hulp van een niet met name genoemd Italiaans designbureau is het ontwerp van de 'Lightyear One' tot stand gekomen, zegt Tessie Hartjes van Lightyear. Het idee is een 'stoere, SUV-achtige' auto op de markt te brengen die ook op ruig terrein uit de voeten kan.

In 2019 worden de eerste leveringen verwacht, zowel in Europa als in de Verenigde Staten. Lightyear heeft tot doel om tussen nu en drie jaar de eerste 1000 auto's te verkopen. Lightyear wil de auto uiteindelijk gaan assembleren op de Automotive Campus in Helmond.

Volledig scherm
De commerciële zonneauto van Lightyear in Eindhoven. © Lightyear