'Alleen maar feestfoto’s op je Facebook geven een eenzijdig beeld'
September: tijd voor een frisse start na de vakantie. In de komende weken vertelt columnist en coach Charlotte van 't Wout je hoe je je online het beste presenteert. Vandaag: Facebook.
Delen per e-mail
Yes, Facebook is inmiddels een beetje een achterhaald platform en ja, allemaal gedoe met privacy. Maar het blijft nog steeds een van de populairste social media-sites en (bijna) iedereen heeft er een profiel.
Hoe ziet dat bij jou eruit? Want zodra je je naam intikt in Google, zal Facebook als een van de eerste hits bovenaan staan. Als je je profiel niet hebt afgeschermd, kan iedereen door je wall scrollen. Dat is niet per se erg, maar wees je wel bewust wat ze dan kunnen zien.
Bier
Als eerste: natuurlijk mag jij met een biertje in je hand op een foto staan. Een recruiter of baas die dat niet vindt kunnen, moet zelf eens wat vaker een biertje gaan drinken. Het is alleen goed wel te beseffen dat het een indruk geeft van wie jij bent. Dat je van een biertje houdt is één kant van jou, maar niet alle kanten toch? Als je alléén maar feestfoto’s online zet, geeft het zo’n eenzijdig beeld. Een beetje alsof je in een trainingspak komt solliciteren: misschien de meest pure en happy versie van jezelf. Niet de handigste.
Ook zou het niet een overbodige luxe zijn je profielfoto bijvoorbeeld gewoon een leuke, duidelijke foto van jezelf te maken. Ik heb die profielfoto’s nooit zo begrepen van een bloem, je dochter of jij ergens héél in de verte met een zonnebril op. Iedereen snapt waar een profielfoto voor dient: zodat mensen je herkennen. En als je dan toch eigenwijs ervoor kiest om toch onherkenbaar te blijven, geeft het gelijk een signaal dat je je a) schaamt voor hoe je eruit ziet of b) ‘bang’ bent voor het internet? Allebei niet de lekkerste boodschap om de wereld in te sturen.
Afgeschermd
Verder staat er op je Facebookpagina het kleine knopje ‘view as’. Als je daarop klikt, kun je zien wat een ander ziet als ze jouw profiel bekijken en geen vriend met je zijn. Vaak hebben mensen de laatste jaren al wel alles afgeschermd, maar zijn er nog heel wat gênante ‘Op Welke Friends Acteur Lijk Jij Het Meest?' quizzen gedaan in 2012, en die staan nog gewoon op je openbare profiel.
Is het verstandig op je Facebook veel over werk te posten? Ik denk dat er weinig vrienden op zitten te wachten. Deel vooral de leuke momenten, maar Facebook is niet per se het meest dankbare platform waar je al je linkjes naar interessante artikelen uit je vakgebied moet posten. Bewaar dat voor LinkedIn.
Conclusie: Facebook is niet bedoeld voor zakelijk profileren. Kijk dus gewoon even goed naar hoe jouw profiel eruit ziet voor ‘een vreemde’, post een leuke foto van jezelf en houd het daar verder bij.
Bekijk in deze (korte) video's tips van Charlotte van 't Wout hoe je sneller en slimmer e-mailt en vergadert.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief! Volg Charlotte hier via Instagram.
Verder in het nieuws
-
Hoog salaris, leaseauto, onbeperkt thuiswerken: voor sollicitanten is niets te gek
Ruim een kwart van de werkgevers kan niet meer voldoen aan de eisen die sollicitanten stellen, blijkt uit onderzoek. Sollicitanten weten dat ze gewild zijn en stellen onrealistische eisen. -
Forbes: deze 10 Nederlandse ondernemers gaan het maken
Wie worden wereldwijd gezien als de rijzende sterren onder de Nederlandse ondernemers? Volgens zakenblad Forbes moeten we deze tien aanstormende talenten in de gaten houden. -
PREMIUM
De bedrijfsfilms van Tim (19) en Tom (20) slaan aan, zolderkamer wordt te klein
Hun bedrijfsanimatiefilms slaan zo aan, dat Tim van Leeuwen en Tom Roeloffs niet meer vanaf zolder kunnen werken. De jonge ondernemers verhuizen met Tim & Tom Producties naar een bedrijfspand. -
‘Als je iets op internet gratis krijgt, ben jíj het product dat verhandeld wordt’
Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek ‘Fokking Druk’. Zijn advies voor zijn werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden. -
Liever een baan in de buurt dan een hoger salaris
Stel: het bedrijf waar je werkt gaat in een economische crisis failliet, je baan gaat verloren. Wat is dan belangrijker bij het vinden van een nieuwe baan? Een goed salaris? Of de afstand naar je werk? En zijn we bereid om te verhuizen om snel weer aan de slag te gaan?
-
Mag dat? Kun je zelf bepalen of je thuiswerkt, en wanneer je dat doet?
Wat vertel je wel of niet aan je baas? Wat zijn je rechten als werknemer? Hoe los je lastige kwesties het beste op? In deze rubriek wekelijks advies bij dilemma’s op de werkvloer. Aflevering 24: thuiswerken. -
Strenge kartelwaakhond ACM wil wél arme zzp’er helpen
Kartelwaakhond ACM is bezorgd over de zwakke positie van zzp’ers. De toezichthouder onderzoekt of eenpitters aan de onderkant van de arbeidsmarkt toch de krachten mogen bundelen om zo betere tarieven bij de opdrachtgevers af te dwingen. -
Dit woordje kan je maar beter niet gebruiken in je werkmail
Het woordje ‘oké’, hoe vaak per dag zeggen we het niet. Maar kijk uit als je het in de digitale werkomgeving wil gebruiken. Een onschuldig ‘ok’ kan in een e-mail of Slackbericht weleens helemaal verkeerd overkomen.