Henk: ‘De toeslagen heb ik nooit in geld laten uitbetalen, maar in vrije tijd.’
Volledig scherm
Henk: ‘De toeslagen heb ik nooit in geld laten uitbetalen, maar in vrije tijd.’ © Thijmen Geluk

‘Als ik straks 53 word, heb ik 6 maanden vrij per jaar’

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Henk (50), allround magazijnmedewerker bij Albert Heijn. 

Henk werkt al 23 jaar bij supermarktketen Albert Heijn. De havo heeft hij afgemaakt, een vervolgopleiding heeft hij niet gevolgd. Via uitzendwerk kwam hij bij de supermarkt binnen.

Wat verdien je?
,,Ik krijg bruto 2435 euro per vier weken. Dan ontvang ik een jaarlijkse winstuitkering. Afgelopen jaar heb ik ongeveer 80 procent van m’n bruto periodesalaris ontvangen. Daar bovenop krijg ik een ‘koelingtoeslag’ van 25 of 26 cent bruto per uur, omdat ik in de koeling werk. Ook ontvang ik 10 procent korting op de boodschappen met een maximum van 75 euro per kwartaal. Vroeger kregen we bonnen, maar dat mag niet meer van de Belastingdienst. We krijgen ook korting op ‘Appie-deals’ - uitjes en producten - maar daar heb ik nog nooit naar gekeken. Ik ben niet zo materialistisch.”

Blij mee?
,,Het is best wel zwaar lichamelijk werk. Echt inhoud heeft de baan ook niet. Maar ik werk daar niet vanwege het werk, maar vanwege de vrije tijd die ik overhoud. Ik heb een werkweek van 40 uur. Ik heb 26 vakantiedagen en 230 uur aan adv. Dat zijn bijna 29 dagen. We werken met ploegendiensten en dag- en nachtroosters. De toeslagen heb ik nooit in geld laten uitbetalen, maar in vrije tijd. Dit geeft mij op jaarbasis 465 uur extra. Dat zijn 58 dagen. Hierdoor heb ik altijd veel kunnen reizen. Vroeger werkte ik twee maanden en dan was ik daarna twee maanden vrij om naar Zuidoost-Azië op vakantie te gaan.”

Wat een feest.
,,Ik heb een cao met een gouden randje. Vanaf het jaar dat ik 45 werd, krijg ik ouwe lullen-dagen. Om de week betaald een dag vrij. Ik lever hier wel wat adv voor in, maar uiteindelijk is dit 110 uur winst op jaarbasis. En als ik straks 53 word, krijg ik bijna iedere week een ouwe lullen-dag en dan heb ik dus 6 maanden vrij per jaar. Waar kun je dat nou krijgen? Albert Heijn is aan het automatiseren, dus mocht ik nou vrijwillig besluiten om ermee te stoppen dan krijg ik negen maanden salaris mee. Niet dat ik weg wil hoor. En bang voor de automatisering hoef ik ook niet te zijn, denk ik.”

Kun je ons nog jaloerser maken?
,,Als ik over twee jaar 25 jaar in dienst ben, krijg ik drie dagen per jaar extra vrij. Ook ben ik met 49 jaar uit de nachtploeg gegaan, maar krijg nog steeds 80 procent van mijn ploegentoeslag omdat ik zo lang nachtdiensten gewerkt heb. Dit betekent dat ik momenteel de ene week drie dagen werk en de week erop drie en een halve dag. Het salaris is nooit heel hoog geweest, maar geld kom je toch altijd tekort. Begeren is lijden, zei Buddha.”

Verdient Henk genoeg?
Leeftijd: 50 jaar
Branche: Detailhandel
Werkervaring: 27 jaar 

Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor Henks functie 2.532 euro bruto. ,,Nou, dat scheelt niet heel veel hè. Kan ik mooi tegen onze manager zeggen dat hij nooit meer mag klagen dat we te duur zijn.”

Check het zelf op: www.intermediair.nl/salariskompas

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!

Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje

Wat is het Salariskompas? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor het Intermediair Salariskompas bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant. Voor deze editie van het Salariskompas werken we met de cijfers die we verzamelden in juni 2017.

Wil je een hoger salaris? Bekijk dan de video hieronder: 

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief