Altijd te weinig tijd voor je werk? Volg de 70/30-regel
Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek Fokking Druk. Zijn advies voor de werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden.
Delen per e-mail
Misschien ken je het wel: je bent vol goede plannen de dag begonnen en hebt een mooie planning opgesteld. Maar om 9.15 uur verschijnt er een collega aan je bureau die reuze dringend je hulp nodig heeft. Eenmaal weer terug bij je scherm zie je twee nieuwe mails, waaronder een van je baas die direct actie vereist. Heb je daarmee afgerekend, zit je mailbox alweer vol met nieuwe taken.
Voor je het weet ben je alleen nog maar reactief aan het werken, hobbel je genadeloos achter de zaken aan en kan je hele planning in de prullenmand. En ondertussen bouwt de stress zich op: wanneer ga je nu in ’s hemelsnaam al dat geplande werk afkrijgen?
Buffer inbouwen
Wat gaat hier mis? Misschien ben je een tikkeltje té bereikbaar voor storende factoren – een beetje onbereikbaar zijn kan bepaald geen kwaad, dat geldt voor je liefdesleven maar ook voor je werk. Maar er speelt ook nog iets anders: je hebt geen buffer ingebouwd. Je bent ervan uitgegaan dat jij je dag helemaal vol kunt plannen zonder daarbij rekening te houden met ‘wat verder nog ter tafel komt’.
Een werkdag is maar tot op zekere hoogte te plannen. Net als in het gewone leven komen er nu eenmaal dingen tussendoor die je niet kunt voorzien. Dan dien je natuurlijk wel de flexibiliteit te hebben om hier adequaat op te reageren. En dat begint met de tijd vrijmaken om brandjes te blussen.
Een werkdag is maar tot op zekere hoogte te plannen. Net als in het gewone leven komen er nu eenmaal dingen tussendoor die je niet kunt voorzien
Plan je dag dus nooit vol, maar ga ervan uit dat je een deel van je werkdag bezig zult zijn met de dingen die je van tevoren niet had kunnen voorspellen. Hiervoor wordt nog wel eens de 70/30-regel gehanteerd: van je werktijd plan je het beste 70 procent in met je geplande afspraken, overleggen, projecten - kortom, de taken die je van tevoren kunt zien aankomen. De overige 30 procent van je tijd hou je vrij voor alle onvoorziene taken die op je bord komen: urgente mailtjes, spoedgevallen of die collega die staat te springen om advies.
Onverwachte taken
Natuurlijk zal in de praktijk verschillen welk percentage voor jouw werk passend is. Heb je een baan waarbij veel van tevoren bepaald is, kun je met minder buffer af. Bestaat jouw werk juist voor een groot deel uit onverwachte taken, dan zal die juist groter moeten zijn. Hoe dan ook, het principe houdt stand: als je een deel van je tijd vrijspeelt voor plots dringende taakjes ben je flexibel genoeg deze te ondervangen én hoef je niet te stressen dat je het geplande werk niet afkrijgt.
Thijs Launspach is psycholoog en stress-expert. Hij schreef hierover de boeken Fokking Druk (2018) en Werken met millennials (2019).
Thijs onthulde zijn pijlers tegen stress en een burn-out aan Arie Boomsma in onze webserie FIT...Met Arie Boomsma. Bekijk hieronder de video:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Na tien jaar werkloos thuis heeft Elly (60) eindelijk een baan: ‘Ik ben zoooo blij!’
Tien jaar zat de hoogopgeleide Elly Lijnse (60) uit het Zeeuwse Ritthem werkloos thuis. Na een waslijst aan sollicitaties had ze de hoop bijna opgegeven. Nu kan ze echter goed nieuws melden. ‘Ik heb een baan! Ik ga 1 januari aan de slag als beleidsadviseur.’ -
PREMIUM
We hebben op het werk een collega die lunches uit de koelkast pikt
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (77) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen. -
PREMIUM
‘In 2050 hébben we een 30-urige werkweek’
In 2050 praten we niet alleen meer over een 30-urige werkweek, want die is dan gewoon een feit. Andy Haldane, hoofd Economische Zaken bij de Bank of England, weet het zeker. De traditionele werkweek gaat op de schop, voorspellen ook andere kenners. -
CNV wil 30-urige werkweek: We houden elkaar gevangen in een ziekmakend systeem
Een werkweek van 30 uur moet - op termijn - de norm worden in Nederland. Hiervoor pleit de nieuwe CNV-voorzitter Piet Fortuin. Het plan krijgt veel steun, zo blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de vakbond door Maurice de Hond onder 3000 werkenden uitgevoerd. -
Alle lonen binnen een bedrijf bekendmaken, goed idee of niet?
Over de lonen die individuele werknemers verdienen wordt in een bedrijf vaak weinig losgelaten. Is dat een probleem? En zo ja, wat zou daaraan moeten gebeuren? Het Laatste Nieuws vroeg het aan expert Xavier Baeten, hoogleraar reward & sustainability aan de Vlerick Business School in Gent.
-
PREMIUM
Dit zijn je collega's Zo werk je samen met ventieltrekkers, in-de-put-denkers en bruistabletten
Zeker in de donkere decembermaanden is het soms moeilijk om vol goede moed naar je werk te gaan. Hoe bewaar je je energie? Dat verschilt per persoon: bruistabletten, ventieltrekkers, dimmers en in-de-put-denkers hebben allemaal hun eigen handleiding. -
Terecht of niet? Oordeel zelf over de tien meest spraakmakende ontslagzaken van dit jaar
Van een directeur die een vrouwelijke manager vraagt een banaan in haar mond te stoppen tot een kraanmachinist die een boom laat vallen op de voet van zijn collega. In 2019 speelden er flink wat bijzondere ontslagzaken. Arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen zette voor ons de 10 meest spraakmakende zaken op een rij. -
stuur je foto in Alle collega's in een kersttrui: ‘Leuk om jezelf beetje voor gek te zetten’
Trek je lelijkste kersttrui uit de kast: het is vandaag Foute Kersttruiendag. Hoe gekker of lelijker, hoe beter. Als het maar opvalt. De Foute Kersttruiendag is óók een dag met een bedoeling: initiatiefnemer Save the Children vraagt er aandacht mee voor kinderen in nood. Stuur onderaan dit artikel je eigen foute kersttruienkiekje in!