Mitchell (34) is ambulant begeleider.
Volledig scherm
Mitchell (34) is ambulant begeleider. © Thijmen Geluk

Ambulant begeleider Mitchell (34): ‘Voor iemand met mbo word ik ontzettend goed betaald’

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mitchell (34) werkt 36 uur in de week als ambulant begeleider.

Wat verdien je?
,,Ik verdien 2300 euro netto. Bij ons zijn 40 mensen in dienst en het merendeel is zzp’er. Ik wist tijdens mijn sollicitatie dat ze alleen mensen met een HBO-opleiding aannamen, dus ik ben eerst begonnen als zzp’er. Binnen twee maanden kon ik in loondienst. Ik denk dat ze blij met me waren. Loondienst is wel veel makkelijker voor mij. Nu hoef ik niet meer al m’n uren exact bij te houden en geen factuur meer te maken.”

Wat zijn je secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,Ik heb geen 13e maand, wel een reiskostenvergoeding van 140 euro in de maand. Daar red ik het makkelijk mee. Ik heb een Macbook van de zaak en ze betalen mee aan m’n telefoon. Meebetalen aan een lease-auto wilden ze niet.”

Blij mee?
,,Ja, ik ben er wel blij mee als ik om me heen kijk. Vrienden van me hebben een HBO-opleiding en verdienen minder dan ik doe met een mbo-opleiding. M’n contract loopt bijna af, maar door het coronavirus is mijn gesprek daarover jammer genoeg afgezegd.”

Wat wil je bespreken?
,,Ik wil graag 2500 euro netto gaan verdienen en een HBO-opleiding volgen. Ik ga vragen of ze de kosten daarvoor op zich willen nemen.”

Quote

Ik wil graag 2500 euro netto gaan verdienen en een HBO-opleiding volgen. Ik ga vragen of ze de kosten daarvoor op zich willen nemen

Hoe ga je dit aanpakken?
,,Ik gooi al m’n kaarten op tafel. Ik ga gewoon het gesprek aan. Lukt het niet, dan houdt het op. Ik heb het gevoel dat ze tevreden zijn.  Ik doe mijn werk goed, de cliënten met me weglopen en dat ik iedere dag met glimlach naar m’n werk ga. Ik heb wel het gevoel dat het gaat lukken.”

Heb je ooit met succes over je salaris onderhandeld?
,,Ja. Zij kwamen met een bedrag van 2100 euro netto. Ik zei dat ik 2300 euro in m’n hoofd had. Uiteindelijk is dat het geworden. Ik dacht: ik probeer het gewoon, we zien wel waar het schip strand en het is gelukt. Toen ik als zzp’er werkte had ik een ander tarief. In loondienst verdien ik meer. Nu heb ik meer cliënten en draai ik meer uren.”

Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Niet exact, het merendeel is zzp’er. Ze verdienen meer dan ik, omdat ze allemaal een HBO-opleiding hebben. Ik vind dat totaal niet erg een van de weinigen met een mbo-opleiding te zijn. Voor iemand met mbo word ik ontzettend goed betaald. Wat de rest verdient maakt me niet uit. Geld zie ik als bijzaak. Je moet wel een leuk leven kunnen hebben. Stel ik heb dat gesprek straks en het salaris wordt toch niet hoger, dan vind ik dat niet heel erg. Het belangrijkste voor mij zijn mijn cliënten.”

Verdient Mitchell genoeg?

Leeftijd: 34
Aantal jaar werkervaring: 1
Opleiding: mbo-4
Branche: Zorg

Volgens de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank is het gemiddelde salaris voor zijn functie 2397 euro bruto. ,,Ik mag zeker niet mopperen.”

*Noot van de redactie: de uitkomsten van de Salariswijzer zijn gebaseerd op dit specifieke individuele geval en zijn accuraat op het moment van publicatie. 

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank in en je weet het!

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!

Wat is de Salariswijzer? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant.

Wil je een hoger salaris? Bekijk de video hieronder: