Volledig scherm
Het stadhuis van de gemeente Amsterdam in de Stopera. © ANP

Amsterdam wil alle ambtenaren cursus ‘white privilege’ laten volgen

De gemeente Amsterdam onderzoekt de kosten om al haar 15.000 ambtenaren een ‘privilegetraining’ te laten volgen. Zo moet het personeel zich bewust worden van hun bevoorrechte positie. Dat staat in het Werkplan Aanpak Arbeidsmarktdiscriminatie 2019. 

De gemeente wil arbeidsmarktdiscriminatie voorkomen én bestrijden. Hoe ze dat willen doen, staat in het net uitgebrachte Werkplan. Amsterdam wil als werkgever ‘een toekomstbestendige en flexibele organisatie zijn’. Zo geeft de gemeente sinds begin 2019 actief signalen over discriminatie op de arbeidsmarkt door aan de inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en wordt van de ambtelijke top verwacht dat ze het goede voorbeeld geven. 

Vooroordelen

Alle directeuren krijgen daarom een zogeheten Impliciete Associatie Test (IAT) aangeboden, in combinatie met een korte training door het College voor de Rechten van de Mens. De training geeft inzicht in de eigen vooroordelen. Als leidinggevenden zich bewust worden van hun (onbewuste) vooroordelen, zullen ze bij het aannemen van nieuwe mensen beter kijken naar individuele talenten en kwaliteiten. Ook wordt er een ‘serious game’ ontwikkeld die tot doel heeft ambtenaren bewust te maken van eventuele vooroordelen. 

Daarnaast onderzoekt de afdeling P&O ook de kosten en mogelijkheden om al het gemeentepersoneel een privilegetraining, met betrekking tot ‘wit en intersectioneel privilege’, aan te bieden.  

Brieven

Uit onderzoek eerder deze week van de UvA en UU bleek dat mensen met een migratieachtergrond veel meer brieven moeten sturen om uitgenodigd te worden voor een sollicitatie dan anderen en bovendien zelf weinig aan die situatie kunnen veranderen. De inhoud van het cv maakt namelijk nauwelijks verschil. 

In januari werd bekend dat Amsterdam mysteryguests gaat inzetten om bedrijven te betrappen die werkzoekenden discrimineren. De namen van organisaties die dat blijken te doen, worden naar buiten gebracht. ,,Op de Amsterdamse arbeidsmarkt is discriminatie aan de orde van de dag’’, zei wethouder Rutger Groot Wassink destijds tegen Het Parool. De gemeente vermoedt, op basis van landelijke cijfers, dat ongeveer achtduizend werkzoekenden in Amsterdam worden gediscrimineerd vanwege hun leeftijd, afkomst, geslacht of beperking. ,,De kansen op werk of een stage zijn in de stad niet voor iedereen gelijk’’, zegt Groot Wassink. ,,Dat geldt voor onze eigen organisatie, de gemeente, waar bijvoorbeeld te weinig jongeren werken, maar ook voor topposities, zoals die in schoolbesturen. Die zijn nog erg wit. Amsterdam is een diverse stad, geen enkele groep is nog dominant. Dan moeten we de macht ook delen.’’

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief