Bellende collega's grootste stoorzender in de kantoortuin
Kantoortuinen zijn een bron van afleiding. Bijna 60 procent van de gebruikers van een open kantoorruimte ergert zich aan omgevingsgeluid. Vooral bellende collega's blijken storend te zijn, blijkt uit een onderzoek.
Delen per e-mail
Twee derde van de werknemers in een open kantoorruimte wordt meerdere keren per dag afgeleid door omgevingsgeluiden. Dat blijkt uit een onderzoek door PanelWizard, in opdracht van Specsavers, onder 1.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder die werkzaam zijn in een kantooromgeving. Van mensen die in een afgezonderde ruimte werken, wordt slechts 37 procent meerdere keren per dag afgeleid.
De grootste boosdoener op de kantoorvloer zijn telefoongesprekken van collega’s: 75 procent van de respondenten geeft aan daar last van te hebben. Ook pratende collega’s (72 procent), rinkelende telefoons (66 procent), geluid van video’s die worden afgespeeld (54 procent) en ventilatoren (30 procent) worden als storend ervaren.
Productiviteit
En dat gaat, volgens de cijfers, weer ten koste van de productiviteit. 59 procent geeft namelijk aan productiever te zijn in een ruimte met weinig tot geen rumoer, 56 procent zegt minder fouten te maken in een rustige omgeving. Gevolgen zijn concentratieproblemen (51 procent), een onrustig gevoel (34 procent) en vermoeidheid (27 procent).
,,Het is verschrikkelijk als je geen rust kunt opzoeken”, weet Harold Coenders, directeur werkplekinnovatie bij Colliers International. Waarom we toch kantoortuinen hebben? ,,Het werk draait tegenwoordig steeds meer om samenwerking en het maken van afspraken. Je wordt weliswaar veel gestoord en verstoord – gemiddeld om de negen minuten, blijkt uit onderzoek - maar je pikt tegelijkertijd veel dingen op die je anders zou missen.”
Door dat het werk steeds meer gericht is op werken in teamverband en groepen, zijn ,,omgevingen die redelijk functioneerden, veranderd in lawaaibakken”, aldus Coenders. ,,In mijn ideale wereld heb je een plek waar je kunt samenwerken, maar zijn ook plekken waar je rust op kan zoeken en die zelfs nog stiller zijn dan de normale kantooromgeving.”
Verbetering
Meer dan de helft van de deelnemers aan het onderzoek heeft wel eens aangegeven bij de werkgever of collega’s dat ze overlast ervaren door de geluiden op de werkvloer. In 29 procent van de gevallen werd er iets aan gedaan, bij 45 procent van de klachten werd er geen actie ondernomen. Als er wel iets werd gedaan, ging het bijvoorbeeld om het verplaatsen van lawaaierige apparatuur, het inrichten van belruimtes en slim gebruik van stoffering.
Overigens was er recent ook een positief onderzoek over de kantoortuin. Een studie van de University of Arizona ontdekte dat personeel dat in een kantoortuin werkt, meer beweging heeft tijdens de werkdag. Een van de redenen? Als je op zoek gaat naar privacy, sta je even op van je bureau om een rustiger plek op te zoeken.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Verder in het nieuws
-
Uber heeft aparte toiletten voor partners en chauffeurs: ‘Ik voelde me buitengesloten’
Taxidienst Uber heeft op verschillende Amerikaanse vestigingen mooie toiletten voor de partners maar taxichauffeurs die voor Uber werken moeten hun behoefte doen op een andere – minder luxe - wc. -
Fraaie baard leverde dakloze Xavier (51) een carrière op als model
Xavier Malice (51) zwierf al jaren als dakloze door de straten van de Belgische stad Tournai, toen op een dag een casting director langsliep. Zo onder de indruk was zij van Malice's voorkomen dat ze hem overhaalde mee te doen aan een modellencasting, met succes. -
‘Je bent als piloot pas interessant met 500 tot 1000 vlieguren en een tot twee jaar werkervaring’
Dankzij de aantrekkende economie wordt er meer gevlogen, en is er grote vraag naar piloten. Helaas is dit werk nog steeds alleen weggelegd voor de happy few. Na het afronden van een opleiding van wel 100.000 euro moet nog veel meer tijd en geld geïnvesteerd worden om überhaupt in aanmerking te komen voor een baan. -
Salaris Gerard (64) heeft zijn loonstrook nog nooit gelezen: ‘Mijn vrouw doet de geldzaken’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Gerard (64) is al 31 jaar grondwerker. -
Waarom dat enórme kerstpakket toch altijd tegenvalt
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: het ‘meer is minder’-effect
-
Dit betekent de nieuwe NS-dienstregeling voor jou
Op zondag 15 december gaat de nieuwe dienstregeling van de NS in. Maar betekent dit ook dat je als treinende forens een paar minuten langer kunt doorslapen, of moet je juist eerder je bed uit? Dit zijn de grootste veranderingen in het spoorboekje. -
Wat doet een... Landmeter Marco (47) maakt het gezellig met collega's: ‘Voor 11 uur al acht koppen koffie op’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: landmeter bij RPS, Marco Jacobs (47). -
PREMIUM
Jonge artsen vatbaar voor burn-out: ‘Ik was aangenomen voor 36 uur maar werkte dubbel zoveel’
We lezen dagelijks over de hoge werkdruk in de zorgsector. Maar hoe voelt het nu écht om continu te moeten rennen voor patiënten? Ex-ziekenhuisarts Niki Achterkamp (30) vertelt over haar burn-out en tipt wat volgens haar anders zou moeten in de zorg.