Volledig scherm
De Zonnebloemen in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Als beveiliger bewaak je de kunstwerken en zorg je ervoor dat bezoekers zich aan de regels houden. © ANP

Beveilig jij straks de meesterwerken van Vincent van Gogh?

Vacature van de weekHet Van Gogh Museum zoekt beveiligers. Ben jij geduldig, vriendelijk en zie jij het meteen als er iets mis dreigt te gaan? Dan is deze baan tussen de kunstwerken iets voor jou.

Wat houdt het in?

Als beveiliger bij het Van Gogh Museum kom je ten eerste veel in aanraking met bezoekers van het museum, vertelt Floortje van der Ster, intercedent bij De Werkstudent. Dat bedrijf doet de werving van de beveiligers. ,,Je krijgt veel te maken met bezoekers die foto’s maken terwijl dat niet mag of met te grote tassen het museum in willen. Het is jouw taak om daar vriendelijk en geduldig mee om te gaan en ze uit te leggen dat het niet mag. Aan sommige mensen zul je het soms meerdere keren moeten vragen”, zegt ze. Op drukke dagen zijn er soms wel 7000 bezoekers per dag.

Maar ook als de Van Gogh-fans allang naar huis of hotel zijn vertrokken, is er werk voor de beveiligers. ,,Er zijn schoonmakers die dan beginnen en soms zijn er mensen die nieuwe exposities inrichten. Ook dan moet er voor de zekerheid een beveiliger aanwezig zijn om ervoor te zorgen dat er niks met de schilderijen gebeurt”, zegt Van der Ster.

Quote

Als je kunst háát, dan heb je ook geen raakvlak met de bezoekers

Floortje van der Ster

Wat voor iemand zoeken ze?

Als beveiliger moet je sowieso over een diploma in de beveiliging beschikken. Werkervaring is niet per se vereist, wel moet je goed Engels spreken. ,,We verwachten niet dat je meer talen spreekt, met Engels kom je bij de meeste internationale bezoekers al een heel eind”, aldus Van der Ster. Het Van Gogh Museum zoekt beveiligers die servicegericht zijn en het visitekaartje naar buiten toe. Affiniteit met het museum? Die is niet vereist, maar wel makkelijk. ,,Als je kunst háát, dan heb je ook geen raakvlak met de bezoekers. Het is dus vooral voor jezelf prettig als je een kunstliefhebber bent.”

Wat verdient het?

Het salaris voor deze functie is tussen de 13 en 16 euro per uur. Het uitzendbureau werkt met een rooster waarop de diensten worden ingevuld. In sommige periodes zijn meer diensten beschikbaar. ,,Nu willen we graag nog vier à vijf man erbij om de roosters te vullen, een volgende periode kan dat weer anders zijn”, legt Van der Ster uit. Beveiligers krijgen een nulurencontract, maar hebben wel uitzicht op een vast contract. Het Van Gogh Museum neemt sommige bewakers over en in vaste dienst of het uitzendbureau zelf geeft vaste uren.

Nog bijzonderheden?

Je moet voor deze baan wel een beetje flexibel zijn: er zijn namelijk geen vaste werktijden. De roosters beginnen om half acht ’s ochtends en lopen door tot elf uur ’s avonds. Ook zijn er nachtdiensten. Voor jezelf is het dus prettig als je in Amsterdam (of in de buurt) woont, zodat je ook bij stand-bydiensten snel kunt invliegen.

Interesse? Je vindt de vacature bij Nationale Vacaturebank.

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief

  1. Stewardess van iconische foto aanslag Zaventem dreigt baan te verliezen

    Stewardess van iconische foto aanslag Zaventem dreigt baan te verliezen

    De kleren aan flarden gescheurd, helemaal onder het stof, zwaargewond en duidelijk in shock. Eén foto maakte van Nidhi Chaphekar het symbool voor de terreur van 22 maart 2016. De Indiase stewardess moest na de aanslag op de luchthaven van Zaventem 23 operaties ondergaan en lang revalideren. Nu dreigt ze haar baan bij Jet Airways te verliezen door het dreigende faillissement van de Indische luchtvaartmaatschappij. Toch blijft ze optimistisch.