Volledig scherm
© Shutterstock

Bijna 90 procent vaders neemt verlof op na geboorte baby

Bijna 90 procent (87 procent) van de vaders nam in 2017 verlof op in het eerste jaar na de geboorte van de kinderen. 11 procent van de werkende vaders maakt gebruik van het ouderschapsverlof, dat mag worden opgenomen tot een kind acht jaar is. Daarin is de afgelopen jaren nauwelijks iets veranderd, blijkt uit onderzoek van het CBS. 

Ruim een op de tien vaders, 11 procent (zo’n 70.000 vaders), maakten in 2017 gebruik van het ouderschapsverlof. Echter gaf ook een grote groep (66.000 vaders) aan dat ze wel verlof hadden willen opnemen, maar dat niet konden doen omdat het werk dat niet toeliet, collega’s onnodig belast zouden worden of simpelweg omdat het financieel niet haalbaar was. 

De grootste groep vaders (28,7 procent) nam 5 tot 10 dagen verlof op na de geboorte van zijn kind. Vakantieverlof of arbeidsduurverkorting werden het meest genoemd. Zo’n 1 op de zes vaders hadden ‘slechts’ 1 tot 3 dagen vrij.

Tekst gaat verder onder de grafiek.

Kraam- en/of vakantieverlof door jonge vaders.
Volledig scherm
Kraam- en/of vakantieverlof door jonge vaders. © CBS

Thuiswerken 

Mannen met kinderen zijn eerder geneigd om thuis te werken dan hun collega’s zonder kinderen. Van de werkende vaders met één kind werkte bijna de helft (48 procent) in 2017 weleens thuis, een kwart deed dat op incidentele basis, 17 procent werkte alleen maar vanuit huis, 6 procent had een vaste thuis-werkdag afgesproken met de baas. Vaders met twee kinderen werken nog vaker thuis: 52 procent geeft aan dat weleens te doen. 

Sinds 1 januari 2019 is het geboorteverlof voor partners langer geworden: in plaats van twee vrije dagen hebben werknemers nu recht op een kraamverlof van eenmaal het aantal werkuren per week. Veel bedrijven gaan alleen stap verder. Bij Achmea werd eind december in de nieuwe cao vastgelegd dat ook partners bij de geboorte van een kind recht hebben op vier weken ouderschapsverlof. Honderd procent doorbetaald, zodat er geen (financiële) reden kan zijn om het verlof niet op te nemen. 

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief