Foto ter illustratie. Werknemers ruimden afgelopen zondagmiddag het terras op het Plein in Den Haag op na de aankondiging dat de horeca drie weken geen klanten mag ontvangen.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. Werknemers ruimden afgelopen zondagmiddag het terras op het Plein in Den Haag op na de aankondiging dat de horeca drie weken geen klanten mag ontvangen. © ANP

Coronamaatregelen opsteker, maar er vallen ook werkenden tussen wal en schip

De afgelopen tijd hebben bedrijven massaal werktijdverkorting aangevraagd vanwege de uitbraak van het coronavirus. Met de aangekondigde noodmaatregelen komt het kabinet de werkgever en werknemer extra tegemoet. Maar in deze uitzonderlijke omstandigheden zijn er ook werkenden die in een bijzonder lastig pakket zijn beland.

Ook in de wereld van het arbeidsrecht zijn het door het coronavirus ongewone tijden. Arbeidsrechtadvocaat Mariska Aantjes volgt de ontwikkelingen op de voet en houdt er een blog over bij. ,,Zoiets als werktijdverkorting, dat werd hiervoor maar 100 tot 200 keer per jaar aangevraagd als een bedrijf uitzonderlijke pech heeft waardoor en niet gewerkt kan worden - bijvoorbeeld een blikseminslag of een ander onvoorspelbaar natuurfenomeen.’’ Inmiddels zijn er al duizenden bedrijven die een beroep hebben gedaan op deze regeling, waarbij een deel van het loon van personeel vergoed wordt vanuit de ww-uitkering.