Volledig scherm
PREMIUM
Bij defensie worden yogalessen gegeven zoals in Amsterdam op het Marineterrein. Docenten vandaag zijn: Sander Thummler (linksvoor) en Raymond van Leeuwen. © Dingena Mol

Defensie leidt militairen op tot yogadocent. ‘Stress was weg, ik voelde me bijna onder invloed’

Yoga helpt bij de verwerking van oorlogstrauma’s en maakt militairen sterker en leniger. Het ministerie van Defensie wil yoga ‘structureel inbedden’, daarom worden militairen zélf opgeleid tot yogadocent. Reportage bij een yogasessie op het Marine Etablissement Amsterdam.

Rechts voor zijn matje heeft Hans Kool voor de les een blauw-wit puffertje neergelegd. Binnen handbereik, just in case. De vijftiger, sergeant bij de luchtmacht, heeft de longziekte COPD. Eerder kon hij niet zonder die inhalator. Vijf keer per dag had hij een pufje nodig. Nu gebruikt hij het medicijn veel minder.

  1. Vijf veelgehoorde leugens bij sollicitatiegesprekken (die je maar beter kan vermijden)

    Vijf veelgehoor­de leugens bij sollicita­tie­ge­sprek­ken (die je maar beter kan vermijden)

    Zeg eens eerlijk, is alles wat op jouw cv staat de waarheid en niets dan de waarheid? De kans is klein. Het is bijvoorbeeld maar al te aanlokkelijk om te schrijven dat je Frans ‘zeer goed’ is, terwijl je de taal in geen tien jaar meer hebt gesproken. Maar hoe ver kan je gaan met leugentjes om bestwil, als je droombaan ervan afhangt? Het Laatste Nieuws verzamelde vijf veelgehoorde leugens bij sollicitatiegesprekken: