Remo van Boerdonk (l) en Jelco Broks. Marieke Schouten staat niet op de foto, omdat ze in het buitenland is.
Volledig scherm
Remo van Boerdonk (l) en Jelco Broks. Marieke Schouten staat niet op de foto, omdat ze in het buitenland is. © Koen Verheijden

Deze studenten denken het redmiddel te hebben tegen een kater

Na een lekkere alcoholroes volgt onvermijdelijk die ellendige kater. Bonkende hoofdpijn, vermoeidheid en ongebreidelde trek in vette snacks. Wie ooit het magische recept tegen een kater bedenkt, wordt (vast) schathemeltjesrijk, dachten deze drie Nederlandse studenten. 

Het Sterke Reddertje: zo heet het antikatermiddel van studenten Jelco Broks (23), Remo van Boerdonk (23) en Marieke Schouten (20). De drie kwam een kleine twee jaar geleden op het idee, toen ze samen een minor Ondernemen volgden. Hun remedie is een succes bij medestudenten. In twee weken tijd verkochten de drie ruim 350 flesjes van hun anti-katermedicijn.

Ambitieus, want tot nu toe is het nog niemand gelukt om hét middel tegen een kater te vinden. Maar wie niet waagt, wie niet wint, moeten de drie hebben gedacht. ,,We verdiepten ons eerst uitvoerig in wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan en bestrijden van een katergevoel”, vertelt Remo.

Die research naar het kater-vraagstuk vormde de opmaat voor hun eigen wondergoedje. ,,Eerst hebben we verschillende ingrediënten op onszelf getest. Totdat we een mix hadden dat op onszelf effect had. Daarna hebben we het 118 studenten laten testen.’’

Doorslaggevend

79 procent van de 118  proefpersonen zeiden geen of weinig last te hebben van een katergevoel als ze het Sterke Reddertje hadden gedronken na een avondje stappen. Jelco: ,,Die bevindingen waren voor ons doorslaggevend. We dachten: dit móeten we op de markt brengen.”

En zo geschiedde. Het Sterke Reddertje is nog maar een maand te koop, maar de jongens verkochten al honderden flesjes, onder meer via Bol.com en Spar. De studenten werken samen met verschillende bedrijven en bieden hun producten online, maar ook in negen fysieke winkels aan. 

Wat zit erin?

Het middel is een voedingssuplement in de vorm van een 60 mililitershot. ,,Je neemt het shotje na het stappen, vlak voordat je gaat slapen”, legt Remo uit. Er zitten twaalf ingrediënten in, waaronder de kruid Mariadistel, verschillende anti-oxidanten, choline en vitamine C. Samen zouden die ingrediënten de herstellende werking van het lichaam stimuleren. ,,Het herstelproces gaat zodanig, dat je lichaam minder beschadigd raakt van de alcohol die je daarvoor hebt gedronken. Uiteindelijk heb je zo minder last van een katergevoel”, belooft Jelco.

Katervraagstuk

Toch valt het effect te betwisten. Internationale wetenschappers die sinds 2009 onder de naam Alcohol Hangover Research Group onderzoek doen naar het vraagstuk, hebben vooralsnog geen middel gevonden tegen de aftermath van alcohol. Hun tip tegen een kater blijft: geen of weinig alcohol. Een anti-katermiddel bestaat domweg niet, stellen ze.

,,Na een avond stevig doorzakken valt niet veel meer te kiezen dan de kater lijdzaam ondergaan’’, zegt ook Frans Russel, hoogleraar Farmacologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Toch is er in de vorm van placebo nog hoop: ,,Het placebo-effect is bij bepaalde klachten als hoofdpijn en misselijkheid 20 tot 30 procent. Dan helpt het wel, ondanks dat het niet werkt”, aldus Russel.

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!